Ученикът, ударил с кол учител в Садово, остава за постоянно в ареста

17-годишният ученик от Професионалната селскостопанска гимназия в Садово Атанас Анков Георгиев, който преби с дървен кол учителя си по английски език Антон Велков, остава за постоянно зад решетките до старта на съдебния процес срещу него. Това реши днес Районният съд в Асеновград, където 12-класникът призна вината си пред тричленния състав магистрати по повдигнатите му обвинения за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм, и за нанасяне на лека телесна повреда.

Защитата на циганина от село Чешнегирово може да обжалва решението на Районния съд в Асеновград за наложената му най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража” пред Пловдивския Апелативен съд на 28 септември (четвъртък). Атанас Георгиев бе арестуван на 19 септември след нанесен побой над преподавателя Антон Велков, който се лекува в дома си след получен хематом на челото и комоцио от ударите с кол.

Първоначално заедно с мургавия бабаит, на когото с постановление на наблюдаващия делото прокурор Венелин Савов полицейският арест бе удължен на 72 часа, бяха задържани още двама ученика от Професионалната селскостопанска гимназия – Емил Янев и Васко Георгиев, но при разпитите бе установено, че те не са участвали в побоя над учителя, а са били само свидетели на случилото се в коридора на училището. До екшъна се е стигнало след забележка на учителя към Атанас Георгиев да спре да отваря вратите на класните стаи и да не вдига шум по коридора.

Спрямо родения на 31 декември 1999 г. 12-класник са повдигнати обвинения в извършване на престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 3, вр. чл. 130, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от Наказателния кодекс, както и за престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1, вр.чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК. По делото са разпитани в качеството на свидетели множество лица, изготвена е съдебно-медицинска експертиза, назначена е съдебно-психиатрична експертиза, извършен е оглед на веществени доказателства, приложени са свидетелство за съдимост, характеристични справки и други документи.

За престъпленията, за които Атанас Анков Георгиев е привлечен в качеството на обвиняем в закона е предвидено наказание „лишаване от свобода” до 2 години и в случая е налице първата предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, а именно за съответното престъпление да се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

От доказателствата по делото и по-конкретно от свидетелските показания, обясненията на обвиняемия, съдебно-медицинска експертиза, протокол за доброволно предаване и приложените към делото справки и документи и други би могло да се направи обосновано предположение, че живеещият в ромската махала на пловдивското село Чешнегирово Атанас Георгиев е извършил престъплението, за което е обвинен.

От приложената справка за съдимост е видно, че лицето е чисто съдебно минало, но въпреки това е налице съвсем реална опасност обвиняемият да извърши и друго престъпление от общ характер, твърди районният прокурор Венелин Савов.

Според него тази опасност се извлича най-вече от механизма на извършване на деянията, които са предмет на разглеждане по настоящото дело.

Тези деяния се отличават със значително по-висока степен на обществена опасност от обикновените деяния от този вид. „Всички направени изводи се потвърждават и от данните, отразени в характеристичната справка на обвиняемия Атанас Георгиев, изготвена от заместник-директора на Професионалната селскостопанска гимназия в Садово”, допълва държавният обвинител.

От горното е видно, че обвиняемият се характеризира като личност с изключително висока степен на обществена опасност, със същата висока степен на обществена опасност и извършеното от него деяние. За същия съществува реална опасност да извърши други престъпления, твърди още прокурор Савов. Според него се касае за „изключителен случай“ по смисъла на чл.386 ал.2 от НПК, при което и спрямо непълнолетно лице може да се вземе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Магистратите от Районния съд приеха доводите на държавния обвинител и оставиха непълнолетния Атанас Георгиев за постоянно в ареста като му наложиха най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право