Ученик от Монтана създаде виртуален учител

Единадесетокласникът от Природо-математическата гимназия в Монтана Антоан Георгиев създаде виртуален учител, който ще подпомага любознателни ученици в овладяването на допълнителни знания по учебните предмети. За компютърните си разработки тийнейджърът бе отличен от президента Румен Радев с една от годишните награди „Джон Атанасов”. Антоан сътворил виртуалния педагог заедно с приятеля си Алекс Цветанов от Софийската математическа гимназия.

Двамата са изработили изкуствен интелект, захранен с база данни по основните учебните дисциплини. Виртуалният учител реагира на гласово зададени въпроси и предоставя исканата от учениците информация. Антоан Георгиев е създал и образ на компютърния учител „Първоначално идеята ми беше да е жена, но накрая се оказа млад мъж, който дори прилича малко на мен!”, усмихва се младежът. В конкурса за наградите „Джон Атанасов” единадесетокласникът участвал с още два проекта – „Бомбар”, маркиране на различни обекти чрез жестове, регистрирани от камерата на телефона, и игра, изследваща човешкото поведение, която е представена и на Международно младежко изложение в Полша.

За постиженията си ученикът от Монтана получи от президента Радев сертификат за отлично представяне в категорията „Дебютен пробив в компютърните науки”. Антоан Георгиев се занимава с програмиране от 6 клас, учителите му по информатика са Илиян Цанков и Цветан Стоянов. Научни ръководителите на младежа са учителят от ПМГ – Монтана Красимир Асенов и доц. д-р Златогор Минчев от Института по математика и информатика. „Смятам да продължа заниманията си с информатика и да запиша такава специалност във ВУЗ. Вероятно ще уча и работя в България, информатиката е добре развита у нас, в сектора се инвестира много и има перспективи за развитие!”, каза единадесетокласникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии