Учените направиха голяма стъпка към разгадаването на тъмната материя

Учените може да са направили голяма стъпка към решаването на една от най-големите мистерии на астрономията - какво всъщност представлява тъмната материя, за която се смята, че изпълва 85% от Вселената, предава The Independent.

Разбирането на това огромно количество мистериозна материя би могло да обясни начина, по който галактиките съществуват. Ако те се състоят само от звездите, които виждаме, то тези звезди биха летели на всички посоки, заради приложените сили. Допълнителната маса, следователно и допълнителна гравитация, е нужна, за да се обясни защо това не се случва.

През 1977 г. изследователи имаха теория, според която тъмната материя се състои от хипотетични частици, наречени аксиони - обяснение, много сходно с предположението на проф. Питър Хигс, че масата съществува заради хипотетични частици. Откритието на "хигсбозонът" в Големият адронен колайдер на Европейския център за ядрени изследвания CERN през 2013 г. беше причината за нобеловата награда на проф. Хигс.

Точното доказателство, че аксионът съществува, се изплъзва през десетилетията.

Но сега учените използват суперкомпютър, за да изчислят каква би била масата на аксона, ако от него се състои повечето от черната материя. Те открили, че би била между 50 и 1,500 микроелектронволта – или казано по друг начин – те трябва да са 10 милиарда по-леки от един електрон.

Това парченце доказателство ще позволи на физиците да търсят тази невероятно малка частица в истинския свят.

Разбирайки съществото на черната материя би било равностойно на откриването на хигсбозона.

"Тъмната материя е невидима форма на материята, която досега се е разкривала само чрез гравитационните си сили. От какво се състои си остава пълна мистерия", казва изследователят д-р Андреас Рингвалд от центърът за изследвания DESY в Германия. "Прилагателното име "тъмна" не само значи, че тя не излъчва видима светлина. Изглежда, тя няма никакви вълнови сили - взаимодействието и с фотоните трябва да бъде изключително слабо".

Той казва, че да знаем каква е масата на аксиона, ще ни е "изключително полезно", за да търсим такъв, "иначе проучването би отнело десетилетия". Проф. Золтан Фодор, който ръководи проучването предполага, че откритието им би скъсило многократно този период. "Резултатите ни вероятно ще доведат до поредица от открития за тези частици", казва той.

Според техните изчисления, трябва да има голямо количество аксиони - ако те съществуват. Възможно е да има средно 10 мил. на всеки кубичен сантиметър на Вселената. И, защото тъмната материя слепва заедно, Млечният път би имал около трилион оксиони на куб. см.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука