Учените от БАН ще искат президенстко вето върху бюджета

След орязването на парите за наука, учените от БАН обмислят дали да излязат на протест отново и ще настояват президентът да наложи вето върху вече приетия бюджет.

Заради заложения бюджет за догодина се очаква парите да не стигат за елементарни нужди като това да се покрият разходите за електричество и за отопление, информира БТВ. За увеличение на работните заплати на младите учени изобщо не може да се говори, нито пък за закупуването на нова апаратура, която да им помага в изследванията.

Според организаторите на протестите бюджетът одобрен от парламента вчера означава загиване на науката.

Лъчезар Аврамов, от съвета на настоятелите на БАН, заяви, че в края на месеца разпускат хората и почват директорите да правят тънки сметки дали, ако половин месец не се работи, ще се икономисат пари от отопление.

Депутатите, които не подкрепиха допълнителните 10 млн. лв. за наука, смятат, че академията може да се справи и без тези пари. Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че 10 млн. лв. не биха съборили бюджета, но въпросът е принципен. „За мен, след като в бюджета не се направиха никакви други промени между първо и второ четене за никоя друга група, БАН няма такива основания, за да правим това изключение”, каза тя.

ОТ ГЕРБ обясниха, че парите които миналата година са били дадени допълнително за млади учени не са били похарчени само за тях и това е още една причина да не подкрепят допълнителните средства за академията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България