Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Снимка: МОН/ Архив

Прекратяват извънредната ваканция за децата от кърджалийското училище, в което пропадна стълбище, предава Нова тв. Инцидентът стана във вторник по време на тържество.

Когато преди година е направен мащабен ремонт на Средно училище "Отец Паисий", не е било предвидено конструктивно обследване на сградата. Работата е включвала основно саниране. Днес заради пропадналото стълбище по-голямата част от нея не може да се ползва. След заседание на кризисния щаб в града беше решено, че децата ще се върнат в клас, но в различни сгради.

„Целият начален етап остава в двете сгради, бизнес инкубатор и съществуващата сграда сега на училище „Отец Писий”. Прогимназиалният етап ще бъдат насочени към строителния техникум в Кърджали, а гимназиалният етап ще бъдат насочени към Електрониката и Механотехникумът”, каза директорът на училището Златко Атанасов.

До дни трябва да приключи проектирането на нови стълбища в сградата. Освен централното, което пропадна, ще се гради и евакуационно.

„Външното стълбище трябва да приключи между 6 и 10 януари. Проектът ще ни осигури възможност всички деца да се върнат в училището”, заяви кметът на община Кърджали Хасан Азис.

Пропадането на стълбището провокира обследване на всички учебни сгради в Кърджали, за да се избегнат бъдещи инциденти. Очаква се ремонтите в сградата да отнемат поне 2 месеца, а пари ще се търсят от междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България