Ученици-астрономи от Шумен втори на конкурса "Хвани звезда"

Трима ученици от 11 клас на Езиковата гимназия "Никола Вапцаров" в Шумен спeчелиха престижното второ място в конкурса „Хвани звезда” на Европейската асоциация за астрономическо образование и Южноевропейската астрономическа обсерватория. Възпитаниците-астрономи Екатерина Петкова, Мария Иванова и Нихат Енчев ще получат наградите си в понеделник, съобщават от училището.

Повече от 15 години инициаторите на състезанието провокират младите хора да разширяват хоризонта на астрономическите си знания и умения, чрез работа в екип и творчески решения. Шуменските възпитаници са изследвали влиянието на атмосферното налягане върху вторичните космични лъчи. Експерименталните данни са получени, чрез детекторите на РУСАЛКА /Распределенная УСтановка для регистрации Атмосферных Ливней/, комплекс към Обединения институт за ядрени изследвания в град Дубна. Докладът им с резултатите от изследванията „Космични лъчи” е класиран на престижното второ място в Catch a star 2018.

Южноевропейската астрономическа обсерватория е изпратила наградите в шуменското училище и на 18 февруари директорът Георги Георгиев ще им връчи сертификати за участие, а те ще имат възможност сами да разопаковат интересните пакети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони