Ученици искат грипна ваканция от кмета на Шумен

Няма достатъчно болни, решават в петък

Ученици и родители пишат на лични съобщения във фейсбук страницата на кмета на Шумен Любомир Христов с настояване да бъде обявена грипна ваканция.

Някои дори се обръщали свойски "ей, пич може ли да пуснеш грипна..." В социалните мрежи също е пълно с призиви за прекратяване на учебния процес, решенията обаче не се вземат от градоначалника, а от здравните власти, а в Шумен все още няма дори предепидемична обстановка.

Кметът Христов все пак отговори на заинтересованите през фейсбука си: "Здравейте момчета, момичета и уважаеми родители, които пишете на моята фейсбук страница с искане да бъде обявена грипна ваканция. Уверявам ви, че и аз се вълнувам от разпространението на грипа и не бих искал да реагираме постфактум, а по-скоро превантивно. И за мен е много по-важно децата да са здрави, да не се разболяват, а не да се разболеят и чак тогава да се обяви грипна епидемия и впоследствие ваканция".

Той обяснява, че в сряда се е срещнал с шефката на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова и по думите й, за да бъде обявена грипна епидемия и евентуална ваканция за учениците, болните трябва да са 252-ма на 10 000 души. В Шумен към момента те са 155 на 10 000.

В петък, 31 януари, градоначалникът събира отново отговорните около грипа и казва, че "Ще коментираме развитието на проблема и ще решим какви мерки да предприемем. Училищата и обществеността ще бъдат своевременно информирани".

Междувременно не е ясно точно колко са отсъстващите ученици от училищата в Шумен. Просветния инспекторат в Шумен събира данните ежедневно, за да следи ситуацията. Оттам не предоставиха точни данни, само обявиха, че от училищата отсъстват под 20% и препратиха за точна информация към РЗИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони