Ученици и студенти построиха кули и мостове от спагети

9 кули и 11 моста от 15 килограма спагети построиха гимназисти и студенти в рамките на четвъртото състезание VARNA SPAGHETTI ENGENEERING - 2016, организирано от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Два от 20-те отбора бяха съставени от чуждестранни студенти от Словения, Полша, Испания и Казахстан, учещи архитектура във ВСУ по линия на програма "Еразъм+", а останалите тимове бяха от ученици от професионалните гимназии по строителство, архитектура и геодезия от цялата страна, както и студенти по тези специалности.

С 400 грама спагети всеки от отборите трябваше да построи съоръжение с въртящи се части, което да отговаря на специални критерии за сложност, височина, икономичност и динамични натоварвания. Учениците майсториха кули, а студентите - мостове. 7-членното експертно жури класира на първо място 209-сантиметровата кула на екип "Устрем" от ПГ в Пловдив, а призът на публиката и на Камарата на строителите "Мост на бъдещето" отиде за моста "Мравката" на третокурсници от ВСУ.

В различните категории бяха номинирани още проекти, а всеки от участниците в състезанието получи грамота, която има тежестта на успешно положен кандидатстудентски изпит за инженерните специалности в катедра "Строителство на сгради и съоръжения" във ВСУ. Ръководството на университета изпрати и поздравителни писма до родителите на младите таланти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони