Ученици овладяват тайните на Космоса край морето в Камчия

Деца от България, Русия и други държави овладяват тайните на Космоса в рамките на специализирана лагерна смяна в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".

Програмата "Космосът и ние" е сред уникалните собствени програми на комплекса и се организира за пета поредна година. Неин ръководител е Красимир Стоянов - третият българин, преминал пълният курс за подготовка на космонавти и шеф на Авиокосмическия център с планетариум в "Камчия".

В рамките на лагера децата сформират космически екипажи от командир, космонавт-изследовател и борден инженер и избират своя позивна за връзка със Земята. Докато почиват край морето, учениците се докосват до реалната подготовка на космонавтите – наблюдават скачването на космически кораб с Международната станция в автоматичен режим, сами правят маньоври за сближаване в ръчен режим, участват в състезание за скачване със станцията, наблюдават космически обекти и явления в учебната обсерватория на комплекса, а на финала получат сертификат за начален курс на обучение "Млад космонавт".

Традиционно на децата гостуват космонавти от различни страни. Тази година за звездните си мисии на лагерниците разказаха българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров и унгарският им колега Берталан Фаркаш. "Сигурен съм, че в края на смянана 99% от участниците ще пожелаят да отидат в Космоса - като видят какви уникални условия има тук, в Авиокосмическия център, в планетариума и в тренажора за стиковка с Международната станция", коментира първият български космонавт Георги Иванов. Той добави, че призивът "Заедно в Космоса – заедно на Земята", който бе приет миналата година по време на кръгла маса в "Камчия", вече е предаден на различни международни институции, сред които и на Асоциацията на участниците в космически полети - на руски, европейски, американски, японски и китайски космонавти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии