Ученици от Община Раковски станаха киберскаути

16 ученици от ОУ „Гео Милев” в пловдивското село Белозем и 10 ученици от ОУ „Д-р Петър Берон” в съседното село Чалъкови са вече част от киберскаутската общност. Това стана, след като децата от двете училища на територията на Община Раковски получиха сертификати за успешно преминаване на двудневно обучение по програма „Киберскаут“. През първия ден киберскаутите се запознаха с основните рискове в онлайн пространството за деца на тяхната възраст и с основните начини за справяне с тях.

Научиха се как да предпазват устройствата си от вируси, как да настройват безопасно профилите си в социалните мрежи и да се справят с нежелани контакти там, как да реагират в ситуация на онлайн тормоз между връстници и как да разпознават признаците на фалшиви новини. През втория ден те взлязоха в ролите на киберскаути, упражнявайки съветването на свои връстници при проблем в интернет и планирането и провеждането на публични дейности, насочени към деца на тяхната възраст.

След отличното си представяне по време на обучението киберскаутите ще имат два месеца да се разделят на отряди и да подготвят и проведат публична дейност, чрез която да научат свои връстници как да се предпазват от опасноститте в интернет. Най-добре представилите се три отряда ще бъдат наградени на специална церемония в международния Ден за безопасен интернет на 6 февруари 2018 г. в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони