Ученици от румънско Търговище летуват на море по покана на българския едноименен град

17 ученици от побратимения на Търговище едноименен румънския град летуват в морската база на нашата община в Балчик по покана на местната администрация. Децата са на възраст от 11 до 18 години и са с български корени, наследници на някогашни бежанци от пределите на османската империя.

По техни данни само в българския квартал в румънско Търговище живеят над 2 000 души, които са с корени от нашите земи, съобщиха от общината в Търговище.

От там допълват, че групата от Румъния вече е създала приятелски контакти с 50 деца с изявени таланти от българското Търговище, които в момента също летуват в Балчик с подкрепата на общината.

Ръководството на побратимения румънски град е заявило готовност да приеме наши ученици, които през зимния сезон да почиват в планинската база на общината им в Карпатите.

За последно подобен ученически обмен между двата града се е състоял преди повече от 30 години, смятат дългогодишни служители на администрацията.

Инициативата е част от политиката и усилията на общинското ръководство за задълбочаване на контактите и приятелството с побратимените ни градове, както и партньорство с общностите на българите зад граница, които пазят паметта за родовите си корени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България