Ученици от Сливен обраха наградите на форум по информационни технологии

Йордан и Александър бяха приети без изпит за студенти в Пловдив и военновъздушното училище

Йордан Йорданов и Александър Александров от 12-ти клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ в Сливен спечелиха всички възможни награди от 20-то издание на ученическата конференция, организирана от Ученическия институт по математика и информатика /УчИМИ/ и Съюза на математиците в България, провело се в Плевен на 25 януари - грамота за отлично представяне и златни медали от УчИМИ, награда от Съвместния център по обучение, анализ и симулация към БАН и награда от Висшето военновъздушното училище "Георги Бенковски". В сесията те защитиха своя проект "RFID система за контрол на достъп". Независимо че за тях това беше дебют на национално състезание по информационни технологии, двамата ученици получиха право да бъдат приети без конкурсен изпит в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и във Военновъздушното училище "Георги Бенковски", съобщи директорката на гимназията Мариана Милева.

Владимир Вълков и Николай Стоянов от 9-ти клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ получиха грамоти и награди за много добро представяне в същата сесия. Владимир представи проект "DriveStyle" за анализ на стила на шофиране на автомобил, както и за оценка на състоянието на пътната настилка чрез измерване на вибрациите на автомобила. Николай представи своя проект "Sleeper" за анализ на качеството на съня, чрез който всеки потребител може да разбере дали е спокоен и пълноценен неговият сън през нощта. За двамата деветокласници това беше първо участие на националната ученическа конференция УчИМИ. Ръководител на Владимир и Николай е Петър Стоянов от „Астра Пейджинг“ ЕООД.

В юбилейното издание на ученическата конференция участваха ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, доказали таланта си в сферите на математиката и информатиката. На откриването на конференцията в Плевен присъстваха подполк. доц. д-р инж. Асен Маринов – заместник-началник по учебната и научната част на Военновъздушното училище в Долна Митрополия, проф. Емил Колев - ръководител на Ученическия институт по математика и информатика и председател на журито по математика, и Емил Келеведжиев - заместник-ръководител на Ученическия институт по математика и информатика и председател на журито по информатика. В конференцията участваха общо 55 ученици - възпитаници на математически и професионални гимназии, на средни училища от цялата страна, както и техните научни ръководители. Те представиха 46 авторски проекта по математика, информатика и информационните технологии, разработени върху избрани от тях теми индивидуално или в съавторство, подготвени самостоятелно или под ръководство на научен ръководител или консултант. Проектите, участващи във форума в Плевен, са избрани след предварителна рецензия на всички изпратени разработки. Те се оценяваха от две журита, в които членуваха учени от БАН, от Софийския и Пловдивския университет и преподаватели. Четиримата ученици от ППМГ „Добри Чинтулов” – Сливен се представиха с проекти по информатика и информационни технологии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони