Ученици от Чепеларе създадоха електромобил, отиват на състезание в Лондон

Ученици от Чепеларе сами изработиха електромобил. С него през месец май те ще участват за пети път в престижно международно състезание в Лондон редом с над 300 европейски отбори.

С желание и ентусиазъм осемте участници в отбора са работили по електромобила, който сам по себе си е уникален. Води ги желанието да покажат, че едно малко училище от България може да се състезава с големи европейски университети.

"Ние правим екологичен автомобил, който е с нулеви въглеродни емисии и на практика може да измине с минимално количество енергия дълги разстояния. Тази година се стремим да изминем разстояние от 300 километра с един киловат, което е на практика с един киловат да отидем до София", разказа инж. Тодор Лазаров, ръководител на отбора, по БНТ.

За състоянието на колата се грижат основно механиците като Николай Пашов. "Цялата електроника ни е нова, имаме нова батерия която е по-лека и колекторния блок", каза той.

Стоян Ялъков е пилотът. "Чувството е доста странно, тъй като рядко караш автомобил легнал", сподели той.

Стоян е бил пилот на отбора и миналата година, добре познава пистата в Лондон, а сега и прототипът е подобрен. "Очаквам да им покажем, че дори малките отбори не са за подценяване", заяви той.

Младежите заминават за Лондон в края на май заедно с още шест отбора от България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии