Ученици представиха бъдещите си професии насред Монтана

Панорама на професионалното образование и обучение организира Регионалното управление на образованието в Монтана. В градската градина на областния град учениците подредиха, създаденото от тях в часовете по практика- макети на строителна и селскостопанска техника, хлябове, мед и масло, сладкиши и коктейли. Сред алеите се появиха дори и живи патици, кокошки и зайци, за които се грижат възпитаници на агрокласовете. Инициативата включва и представяне на живота на училищата чрез табла, плакати и демонстриране на умения чрез изработване на изделия или извършване на услуги.

В област Монтана 15 училища дават професии на младежите, 11 от тях са професионални гимназии, в останалите имат професионални паралелки. Панорамата е подкрепена от местни работодатели, с които школата имат дълготрайни сътрудничества. „Училищата ни са много интересни, защото не само дават знания, но и ни подготвят реално за живота. Получаваме много добра подготовка, не отстъпваме по нищо на връстниците си и мнозина от нас ще кандидатстват във ВУЗ”, споделиха младежите.

Панорамата на професиите е по повод на 110-годишнината от откриването на окръжното столарско училище в Берковица през 1909 г. То е било филиал на Русенското столарско училище. „Достолепната възраст, която навършва професионалното образование и обучение в област Монтана изисква да се оцени историята, очертае реалността и набележат перспективите за развитие”, заяви шефката на РУО Трайка Трайкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България