Ученици спипани с документи-менте, родителите на двама завели дело срещу директорката за клевета

Снимка: Архив

Прокуратурата: Започва разследване на деянието, има данни за съставени фалшиви бележки

Афера с фалшиви болнични бележки гръмна в Бургас. Тя лъснала, след като четирима дванадесетокласници от руската гимназия, представили на класния си ръководител странни документи, за да извинят неявяването си в час.

Печатът на посочения лекар бил подправен, имало разминаване и в амбулаторните номера. Момчетата обяснили, че нямали представа, че бележките са фалшиви.

Проверка на извинителните бележки в гимназията показала, че още трима ученика от единайсети клас били представили същите бележки. Едно от децата признало, че купил своята бележка от ученик от друго училище срещу 60 лева.

Директорката на училището е разпоредила учениците да преминат в самостоятелна форма на обучение, тъй като по Закон абитуриентите не могат да бъдат преместени в друга гимназия и да сменят профила си на обучение. Решението е взето на педагогически съвет в училището и е подкрепено от всичките членове. Родителите на две от децата обаче завели дело срещу нея за клевета в Административния съд. В същото време обаче прокуратурата е разпоредила разследване на деянието, тъй като има доказателства за съставяне на неистински документи.

" Въз основа на постъпилите материали от Икономическа полиция, наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице данни за извършено документно престъпление. Съставени са неистински медицински бележки. Ще се разследва деянието, назначени са графологични и технически експертизи, предстои разпит на много свидетели, включително и на лекаря, който е посочен в документите", каза пред "Труд" прокурор Керка Дюлгерска.

Очевидно, че родителите са били толкова заблудени от децата си, че са завели и делото в Административния съд, коментираха юристи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право