Ученици създават собствен туристически продукт

Младежите забавляват туристи като аниматори

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново са част от атрактивните туристически атракции в старата столица. Училището е единственото в областта с паралелки с профил „Туристическа анимация“.

„Учениците изучават с голям ентусиазъм дисциплината и показват креативност и хъс за работа. В България няма школа за такъв род обучение, както например в Русия и Франция. У нас тепърва прохожда тази дисциплина, но вече имаме трети випуск, който се обучава. Целта е учениците да умеят да създават собствен туристически продукт, да са оригинални и да развиват собствено мислене”, коментира преподавателката Снежана Стефанова, чиято заслуга е този вид обучение.

Находчивата учителка уточнява, че в обучението на единадесетокласниците е залегнат отделен модул „Културна анимация”, чрез който се цели да се представи културно-историческото наследство по интересен начин като накарат музеите да оживеят.

sneja„Тези прийоми се използват най-вече от етнографските музеи, както и от членовете на клуб „Традиция”, които правят възстановки на знакови исторически събития. Всеки випуск разработва свой авторски продукт”, обяснява Снежана Стефанова.

Първата анимация, която направили възпитаниците на гимназията била посветена на сватбените обичаи и ритуалите при кръщене.

„Пресъздаването на тези традиции преминава през много сериозна теоритична подготовка. Изваждаме карти на учениците за читалнята в библиотеката и месеци наред четат и правят проучвания на обичаи, нрави, ритуали”, споделя Стефанова.

Вторият випуск пък се изявил с пресъздаването на средновековно школо в църквата на цар Иван-Асен II „Св.40 мъченици”. Всички зрелостници били в одежди на знатни боляри и всеки ден посрещали деца от целодневните занимални. Изнасяли екскурзоводска беседа за Средновековния Търновград. За събитието била обособена дворцова работилница, където били изработени корони, накити, тъкани, медальони след консултация с реставратори. Освен това бил претворен и празник в болярския град с демонстрация на средновековни танци. Организирана била и занимателна игра „Загадките на археолога” като участниците е трябвало да търсят скрити артефакти. След тези занимания, всяко дете си тръгвало с болярска диадема за спомен.

„Стремежът при нестандартните изяви е туристът да стане активен участник в събитието”, подчертава Снежана Стефанова.

Неуморната преподавателка споделя, че в момента е в ход разработката на третия продукт. Той ще бъде реализиран по договор за ученическите практики с Регионалния исторически музей /РИМ/ във Велико Търново. Този път дейността на учениците ще е в парк „Миниатюрите”, който се намира в местността Френкхисар в подножието на крепостта Царевец и където са разположени макетите на най-знаковите обекти в България.

„Темата е „Миналото оживява в парк „Миниатюри” чрез героите от приказката на България”. Идеята е учениците да бъдат облечени като различни герои. Пред макета на връх Шипка ще чака опълченец, в долината на розата ще посреща розоберачка с кошница с рози и локум, на варненското пристанище ще има моряк, а римлянин-на античния театър в Пловдив”, разкрива Стефанова.

Атракцията ще стартира през април и ще продължи 10 дни и през юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България