Ученици ще се състезават по тайно писане

Първото състезание у нас по стеганография и криптография за ученици ще се проведе в Шуменския университет „Еп.Константин Преславски” в четвърътък. Музея на компютъра и лаборатория „Джон Атанасов” във Факултета по математика и информатика отварят врати за състезателите. Заявки за участие са подали 7 отбора от по трима души от средните училища „Панайот Волов”, „Сава Доброплодни” и Гимназията с преподаване на чужди езици „Н.Вапцаров” в Шумен.

Задачите в състезанието представляват последователност от забавни загадки, чиито отговори водят до финалния отговор. В тях по увлекателен начин са демонстрирани част от базовите криптографски и стеганографски методи за скриване на информация. Всеки от участниците ще получи сертификат, а класиралите се на първите три места медали и предметни награди.

Състезанието е част от програмата на Международния семинар по информационна сигурност ШУСТЕГ 2017. Неговото трето издание стартира също в четвъртък, а темата му е „Скриване на информация в он-лайн социалните мрежи (OSN)”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование