Ученичка се появи със синята манта на 60-годишнината на Английската в Пловдив

Хиляди пяха „Хубава си, моя горо” и „Клетва” на Античния театър

Ученичка от Английската гимназия в Пловдив се появи със синята манта от соцвремената на 60-ата годишнина на училището, отбелязана тържествено на Античния театър. Сийка Илчевска, която е влязла в гимназията през 1987 г., беше сплела съвестно и косата си – точно по каноните на онези години.

Хиляди възпитаници на прословутото училище напълниха Античния театър, за да си спомнят знаковите фрази, които ги правят единна общност, независимо от това, кога са учили в Английската. „ELS не беше име на гимназия, беше парола.” Тези думи на ученик от 13-ия випуск на гимназията в книгата „Началото”, която връща към първите години на училището, чудесно формулират духа на Английската.

В словото си директорът Николай Радев припомни и друг незабравим девиз от времето, когато гимназията се е казвала „Георги Кирков”: „Кирковец на сянка не седи, но сянка хвърля.” „В първите години учениците са носели въглищата и дървата за печките, а учителите и директорът, които не са били от Пловдив, са спели през нощта в дирекцията. Днес това ни е странно, дори малко смешно, но всъщност тогава са се ковали основите – не на сградата, а на духовността, на образованието, на волята за успех”, каза още Радев.

Той предаде на учениците поздрави от първата преподавателка в училището от Англия Мери Мейсън, която днес е на преклонна възраст, но си спомня с радост за годините в Английската. „Никой от учителите на Английската гимназия не е забравен, поклон пред вас”, декларира Радев. Той издаде и една заповед: „Забранявам в езикова гимназия „Пловдив” да се употребява словосъчетанието „бивши ученици”, защото просто в нашата гимназия има ученици, които учат сега, или са завършили в съответния випуск”. Радев добави, че Английската е най-голямата гимназия в страната по брой на учениците – 1365, и че по резултати на матурите училището винаги е сред първите десет у нас.

"Това е училище, което обучава едни от най-способните ученици, доказали се още с приемането им в него. Това е учебно заведения, еталон за много от училищата в града, което дава не просто старт, но и истински шанс за реализация на младежите", се казва в приветствието на кмета на Пловдив Иван Тотев, прочетено от водещите.

В празничната програма се включиха студио „Сияна денс”, фолклорен ансамбъл „Иглика” и популярни вече възпитанички на Английската като Елеонора от „4 Magic”. Градусът на настроението се вдигна, когато от ученици на ELS, завършили през 1970 и 1972 г. изпълниха „Стената” на „Пинк Флойд”.

Кулминацията настъпи, когато хилядите ученици и учители запяха заедно „Хубава си, моя горо” и „Клетва” на „Щурците”. По традиция церемониите на Английската завършват с думите от саундрака към фирма „Вчера”: „Заклех се!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони