Учени откриха на Марс химични съставки за производство на ракетно гориво

Снимка: Архив

Червената планета е богат източник на перхлорати - използвани за наторяване на почвата и производство на ракетно гориво химични съставки, които са рядко срещани в природата на Земята. Резултатите от лабораторни експерименти навеждат на мисълта, че тези съставки могат да се формират на Марс благодарение на електрични полета, появили се вследствие на глобални прашни бури или вихрушки, известни като прашни дяволи, съобщава сп. "Ърт енд планетари сайънс летърс".

Въз основа на данни, събрани от космическия апарат "Феникс" и марсохода "Кюриосити", учени от повече от пет години предполагат, че перхлоратите са относително често срещани на Марс. На Земята химичните реакции, които генерират производството им, обикновено са задействани от слънчева светлина. Модели на атмосферните химични реакции обаче разкриват, че слънчевата светлина е недостатъчна, за да стори същото на Марс.

Оказва се, че силни магнитни полета, като онези, създадени от статичното електричество в глобални прашни бури, могат да "разрушат" газове в марсианската атмосфера и по този начин да задействат реакции, генериращи производство на перхлорати.

За да тестват това виждане в лабораторна среда, учени от Вашингтонския университет поставили газова смес, която е миниатюрно копие на марсианската атмосфера и е съставена от 95% въглероден диоксид, по 2% азот и аргон и 1% кислород, в голяма камера заедно с източник на хлорин. Температурата и налягането в камерата били понижени, докато станат сходни с тези на Марс. След това газовата смес била подложена на въздействието на електрични полета, чиято сила е като тази във вътрешността на марсиански прашни бури и прашни дяволи.

Почти веднага от някои газове се формирали високо реактивни, положително заредени версии на въглероден диоксид, въглероден моноксид и молекули азот. По-късно реакциите генерирали значително количество хлорати - йони, които съдържат един атом хлорин и три атома кислород, и перхлорати. Екипът смята, че нивото на формиране на перхлорати във вътрешността на марсиански прашни бури може да е 10 милиона пъти по-голямо в сравнение с генерираното от слънчевата светлина.

Перхлоратите са интригуващи за астробиолозите. Тези вещества са токсични за хората, но са използвани от някои микроби, за да стимулират метаболизма им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука