Учени откриха оранжеви крокодили

В Габон - страна, известна с геоложкото си разнообразие и фауната си, учени откриха оранжеви крокодили, които са уникални в света, предаде Франс прес. Странните влечуги живеят сред екскременти от прилепи в тъмни пещери.

"Когато с фенерче в ръка навлязох в пещерата, видях червени крокодилски очи! Това се случи през 2008 г. Две години по-късно извадихме първия подобен екземпляр от пещерата и забелязахме, че е оранжев", заяви експертът по геоархеология Ричард Ослайли. Навремето той се опитвал да открие човешки следи в пещерите.

"Пещерният оранжев крокодил може да достигне дължина 1,70 метра и е уникален на планетата - среща се единствено в пещери в Габон - отбеляза експертът. - Първоначално помислихме, че цветът му може да е свързан с храненето му, тъй като тези влечуги ядат оранжеви прилепи."

След задълбочени изследвания обаче учените предложили други хипотези, според които цветът може да е свързан с депигментация, дължаща се на липсата на светлина в пещерите, или с гуаното, съставено от изпражнения, урина и останки от прилепи.

"Урина от прилепите започнала да уврежда кожата им и променила цвета й", поясни спелеологът и член на изследователския екип Оливие Теста.

От 2010 г. Теста, Ослайли и американският учен Матю Шърли участвали в много експедиции, за да научат повече неща за странните крокодили. Като картографирали пещерите, те открили 4 оранжеви крокодили сред около 40 екземпляра от вида пещерни крокодили. "Десетки пещерни крокодили с "нормален" цвят на кожата живеят в съседни пещери", отбеляза Теста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука