Учени откриха фосили на динозавър, отнесен от древна река в Австралия

Учени откриха фосили на двукрак динозавър с размерите на пуйка, който е бил отнесен от водите на древна, пълноводна река, течаща на мястото на съвременния Басов проток в югоизточна Австралия, предаде Ройтерс.

Палеонтолозите казаха, че частите от скелета на новооткрития Diluvicursor pickeringi осигуряват информация за голям брой динозаври, живели в Австралия по време на периода креда, когато континентът още бил свързан с Антарктида. Въпросният динозавър бил тревопасен и живял преди около 113 милиона години, съобщи БТА.

"Скелетите на динозаври в Австралия са много редки", каза палеонтологът Матю Хърн от университета на Куинсланд, като отбеляза, че с Diluvicursor броят на известните към настоящето австралийски динозаври става 19.

Останките бяха открити сред хаотична колекция от вкаменени дънери на дървета, които очевидно също са били отнесени от течението на реката по време на наводнение. Мястото се намира на южното крайбрежие на щата Виктория, на около 170 километра от Мелбърн.

Diluvicursor pickeringi бил дълъг около 2,3 метра. Теглото му било съпоставимо с това на домашна пуйка, но заради опашката си имал по-голяма дължина. Останките му включват почти цяла опашка, долната част на десния му крак и по-голямата част от дясното стъпало.

Динозавърът е част от групата на орнитоподите. Той скитал в заливна долина с широколистна растителност, разположена между Австралия и Антарктида, които били свързани допреди 45 милиона години.

Името на рода Diluvicursor означава "бяга по течението", а името на вида pickeringi e в чест на палеонтолога Дейвид Пикеринг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл