Учени от БАН: Всеки четвърти българин няма достъп до здравна помощ или лекарства

Над 50% от разходите за здраве са давани от пациента, като е трайна тенденцията държавата да прехвърля финансовата тежест върху гражданите. Това заяви доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките.

"Този процент в държавите, в които има добре работещо здравеопазване, варира между 5 и 20 на сто, подчерта той. Високите разходи при разболяване на един член от семейство „достигат до катастрофалните 36 на сто от доходите“, добави доц. Ивков.

От института представиха на пресконференция в БТА резултатите от своя изследователски проект „Здраве, качество на живот, неравенства. Състояние, взаимни влияния, тенденции и предизвикателства (от емпирия към теория)”. Проектът е продължил 3 г. и е посветен на изследване и установяване състоянието на здравето и качеството на живот на българските граждани и свързаните с тях неравенства в обществото. Представената информация за качеството на живот, свързано със здравето, е набрана на базата на 800 домакинства у нас, обхваща определени периоди от време през 2014 г. и 2015 г. Изследването за социалните неравенства е направено на базата на извадка от 2340 лица през 2017 г.

Почти 30% от изследваните лица са справят трудно и много трудно с разходите за здраве, а всеки 10-ти е вземал заем за задоволяване на здравните си потребности, гласят констатациите в доклада.

Близо всеки четвърти българин няма достъп до здравна помощ или до лекарства, каза доц. Здравка Тонева, която е част от проекта. "Здравеопазването в България се разпада заради превръщането на здравните заведения в търговски дружества. Не може 24% от населението да оставиш без лекарска или фелдшерска помощ - хората по селата не ходят на лекар и не си купуват лекарства", коментира тя.

"Разходите за медицински изделия още в началото на реформата бяха извадени от реимбурсирания списък на НЗОК и бяха оставени за заплащане от самите пациенти", посочи още тя. Те струват невероятно скъпо без реално тяхната цена да е такава. Допусканите пропуски не са случайни и на мен ми се струва, че това е направено, за да се осигуряват свръхпечалби за определени среди в медицинското съсловие. Това малко лоби с определено влияние не позволява тази тенденция да се промени, обясни доц. Тонева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве