Учени от БАН се събраха на открито заседание за бъдещето на Академията и нейния бюджет

Около 1 000 души се събраха на откритото Общо събрание на БАН на площад "Княз Александър Първи" в София, информира БНР. Целта е публично да бъде обсъдено бъдещето на Академията.

След като прозвуча националният химн, започна заседанието на Общото събрание на БАН с една точка в дневния ред – бюджета на Академията и нейното бъдеще.

"Изчерпахме нормалния диалог с политиците, които вземат решения", каза проф. Лъчезар Аврамов, организатор на събитието и член на Съвета на настоятелите на БАН.

"Предложеният за 2017 година бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури, дори не покрива абсурдно ниското трудово възнаграждение, което е с 200 лева под средната заплата за страната, смятат учените". Те са единодушни, че за наука у нас не се говори, а тя може да даде много на икономиката ни и че у нас се обучават кадри, които отиват в чужбина, защото в България нямат реализация.

Позицията на просветното министерство е, че в проектобюджета за 2017 година са предвидени 5 милиона лева повече за БАН, или има ръст на парите с 6,8 процента. Още 350 милиона лева ще влязат в науката по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", като по-голямата част от тези средства щели да влязат именно в Академията.

Сред протестиращите днес бяха и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми.

Пред БНР председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обясни какви са исканията им.

"Не смятам, че тези промени, които стават в момента, биха могли да решат проблемите на българската наука. Малки изменения в бюджета не решават проблемите на българската наука и на БАН в частност. Това, което ние очакваме, е една дългосрочна последователна политика в подкрепа на науката, а тя не става с визия за 2- или 4-годишен мандат. Днешното събрание има за цел да получи подкрепа от обществото, от медиите, да се чуят публично нашите проблеми", каза Евелина Славчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука