Учени от Технически университет-Пловдив обсъждат идеи за съвместни проекти с 15 фирми

Учени от Технически университет-Пловдив обсъждат идеи за съвместни проекти с 15 фирми

Петнадесет компании и близо 100 ученици от професионалните гимназии в Пловдив, Асеновград, Карлово и Казанлък ще бъдат гости днес на Деня на специалността "Компютърни системи и технологии" в Техническия университет в Пловдив.

За учениците и кандидат-студентите това ще е и Ден на отворени врати, защото те ще могат да разгледат всички учебни зали и лаборатории. Интересът на фирмите от IT сектора пък е голям, защото от Техническия университет-Пловдив те получават най-ценните си кадри: около 80% от завършващите бакалавърска и магистърска степен на образование започват работа в международни компании, а 20% работят в местни като "Олимекс", "Орак инженеринг" и др.

През тази учебна година специалност "Компютърни системи и технологии" ще завършат 65 студенти. Данните, публикувани в рейтинговата система на висшите училища в България, показват, че новият набор компютърни специалисти от ТУ-Пловдив ще има  стартова заплата (среден осигурителен доход) над 1450 лева месечно. А развитието на IT сектора в Пловдив ще осигури интересна работа за повече от досегашните 20% от випускниците.

Организаторите от специалността "Компютърни системи и технологии" са обявили следните акценти на днешната среща: кариери, осъвременяването на учебни планове и синхронизирането им с бизнеса, съвместна научно-развойна дейност и предстоящи национални и европейски програми. Според проф.д-р Гриша Спасов катедрата е направила голям задел от уникални научни изследвания и разработки, които ще представи днес на фирмите-партньори. Той е убеден, че финансирането на разработките може да бъде осъществено със средства от европейските програми. Върхови постижения на катедра "Компютърни системи и технологии" са:

- най-високият рейтинг по специалността "Компютърна техника" в България;

- двама мини-нобелови лауреати;

- рейтингът сред работодателите на завършващите в Технически университет-Пловдив е 82 на сто и е най-високият в страната;

- завършени са 3 проекта, финансирани от фонд "Наука" с партньори от БАН и ТУ-София и 2 други проекта, в които катедрата в Пловдив е партньорска страна;

- най-младият доцент в България е от катедра "Компютърни системи и технологии" на ТУ-Пловдив - това е доц. д-р Николай Каканаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони