Учени подобряват холтер апаратите

Над 1000 пациенти ще се възползват от първото в страната уникално холтерно кардиологично изследване.Това става възможно по проект „Изследване на приложението на нови математически методи за анализ на кардиологични данни“ на Института по Роботика към БАН с филиал във Велико Търново.

Разработката е заедно с местния Института по математика и информатика и Медицински университет – Варна, с филиал в старата столица.

Продължителността му е 36 месеца. Чрез изследването ще се диагностицира подобрява ли се кардиологичния статус на пациента и как да се влияе за това. Това обясни доц. д-р инж. Митко Господинов от Института по роботика.

Той допълни, че пациентите ще са от Университетската болница „Света Марина“ във Варна.Крайната цел е разработване на ново тестово кардиологично устройство, по-добро от холтер апаратите. То ще подпомага дейността на кардиологичните специалисти в процеса на диагностиката.Сърдечните заболявания са на първо място като причина за смъртност на населението по света. Затова е необходимо сериозно внимание към тях, за да могат да се прогнозират тенденциите при болестите, които съществуват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони