Учени разшифроваха ДНК-кода на бактерии-убийци

ДНК

Според приблизителните оценки на специалистите, около 70% от бактериите са устойчиви най-малко към един от популярните антибиотици. Изследователи взеха 3000 бактерии и разшифроваха тяхното ДНК. Сред образците имало възбудители на дизентерия на войник, загинал през Първата световна война, и екземпляри на микроорганизми от колекцията на Александър Флеминг, съобщава БГНЕС.

Изследователите разшифроваха ДНК на смъртоносни щамове на чума, дизентерии и холера, за да сравнят бактериите от миналото с техните съвременни аналози и да разберат как се появява резистентността към антибиотиците.

Сред наий-опасните болести, чиито причините са устойчиви на антибиотиците, може да се посочи туберкулозата. С тях всяка година се сблъскват 10 млн. души. Не по-малко опасна е гонореята. Това заболяване се предава по полов път и също не подлежи на антибактериална терапия.

Авторите на изследването публикуваха генетичните карти на микроорганизмите. Сега учените по цял свят могат да ги използват за създаването на серуми и ваксини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука