Учени с нова теория за светлината, която може да преобърне представата ни за вселената

Учените са на прага напълно да преобърнат нашата представа за вселената, пише „Индипендънт“. Става дума за теория за скоростта на светлината, която доскоро беше смятана за радикална, но сега тя ще бъде тествана експериментално и може да промени някои от основополагащите разбирания за космоса.

Теорията оспорва една от основните идеи за вселената - тази, че скоростта на светлината е фундаментална и никога не се променя. Тази ключова идея свързва някои от най-важните концепции във физиката и нашето разбиране за космоса: като общата теория за относителността и начинът, по който вселената се е разширявала след Големия взрив.

Но според новата теория при самото зараждане на вселената светлината може да е пътувала много по-бързо спрямо сегашната си скорост. Скоростта на светлината : 186, 282 мили в секунда, винаги е била не само константа, но и максималната скорост на всичко в космоса.

Сега учените зад тази нова идея се надяват, че могат да я докажат, изучавайки реликтовото излъчване. Това е остатъкът от радиацията, излъчена малко след Големия взрив, която носи информация за младата вселена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука