Учени ще развиват наука в помощ на туризма и творческите индустрии

ВУМ

Проектът за креативен център е на ВУМ във Варна за 7 млн. евро

Създаденото преди 20 години Висше училище по мениджмънт/ВУМ/ във Варна ще привлече наши и световни учени в помощ на туризма и творческите индустрии. ВУЗ-ът спечели преди дни мега проект за близо 7 млн. евро по програма „Наука и образование за интелигентен растеж” на МОН и по него ще създаде единствения в Източна България Център за креативни и рекреативни индустрии, съобщи за „Труд” ректорът проф. Тодор Радев.

Още седем научни институции са партньори по проекта - Техническият университет във Варна, Институтът по океанология, Русенския университет, Национална художествена академия и Институтът за етнология и фолклористика, Институтът по биоразнобразие и за изследване на обществата и знанието в София. Във фокуса на научните изследвания е алтернативният туризъм /селски, еко-, културен и фестивален, както и екстремен, с цел сезонът да продължи и да се развива в крилата. Така например Институтът по океанология ще участва с проучванията за безопасния подводен туризъм и за състоянието на околната среда.

Компютърни и мобилни приложения и игри с образователен или развлекателен характер и маркетинг с пазарна насоченост ще развиват Русенският университет и Техническият университет във Варна. Ще се създават модели с акцент върху ресторантьорство и хотелиерство, както и в гастрономията. Така например ще се провеждат демонстрации и анализи на храни, тестване, замяна на определени съставки с други.

ВУМ обучава студенти от 50 държави и е в партньорство с над 200 университета в Европа и света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България