Училище в Свищов стана част от програмата „Back to school” на Европейската комисия

В СУ „Николай Катранов“ в Свищов гостува Стефан Сапунджиев от Европейската комисия. Визитата му бе във връзка с европейска инициатива „Back to school” за посещение на училища от служители на европейските институции, с цел представяне постиженията на европейския проект и споделяне на европейските ценности. В рамките на проекта служителите посещават училища в родната им страна.Презентациите, изнесени като част от тази инициатива, дават възможност за обмяна на идеи с младите хора за бъдещето на Европа. Инициативата вече е достигнала до хиляди ученици в различните държави членки на Европейския съюз и е много добре приета от учениците и учителите.

Презентацията на Стефан Сапунджиев в СУ „Николай Катранов“ беше в контекста на председателство на България в Съвета на Европейския съюз.

Пред учениците от гимназиален етап той говори за ролите на европейските институции, значението на българското председателство, както и за възможностите за обучение и доброволни дейности в чужбина, финансирани чрез програмата „Еразъм +“ и наскоро създадения Европейски корпус за солидарност. Учениците имаха възможност да изгледат интересни видео материали, в които техни връстници споделяха опита си като доброволци и участници в дейности по програма „Еразъм +“.

Сапунджиев провокира младите хора с интересни въпроси за Евросъюза, като правилно отговорилите получиха и награди.

След края на официалната среща близо час учениците разпитваха Стефан Сапунджиев за неговия житейски път и за това как е успял да се реализира професионално. Той разказа, че е преминал през много трудности, но винаги е бил упорит, старателен и оптимист. Гостът сподели още, че е много благодарен на своите родители, които са го подкрепяли и са вярвали в него.

Връзката на Стефан Сапунджиев със свищовския край е по линия на покойната му майка, която е от село Овча могила, където досега живее баща му.

Стефан Сапунджиев работи в Европейската комисия от октомври 2008 година, първо като вътрешен одитор в „Службата за вътрешен одит“, а понастоящем като служител по финансовите политики в Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“. Следвал е в България, Германия, САЩ и притежава бакалавърска степен по финанси от Тексас Тек Юнивърсити. Владее английски, има много добри познания по немски език, ползва на работно ниво френски, руски и румънски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България