"Училище за здраве" отваря врати в Албена

"Училище за здраве" ще събере деца, родители и учители от цялата страна в курорта Албена. От 1 до 6 септември малки и големи ще преминат обучение за принципите на здравословния живот чрез балансирано хранене, съчетано с физическа активност.

Инициативата е на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата и Албена и се провежда за пета поредна година. На всички участници в училището ще бъдат направени антропометрични изследвания за индекса на телесна маса, мастна маса и риск от сърдечно-съдови болести и диабет. Водещи диетолози вече са изготвили менюто им, в което преобладават плодове, зеленчуци и млечни продукти.

дВ графика са предвидени сутрешна гимнастика на плажа, плуване, разходки. Целта е натрупания от участниците опит да се мултиплицира и да се ограничи растящия брой на децата с наднормено тегло у нас, обясниха организаторите. Над 150 000 българчета под 18 г. и 33% от хората над 20 г. у нас страдат от затлъстяване, показаха данните от национален скрининг, представени край Варна през пролетта. България е на пето място по детско затлъстяване в Европа, където общо страдащите от тази болест подрастващи са около 5 милиона, сочат данни на СЗО. Сред главните фактори за увеличаване на дебелите деца у нас е нездравословното хранене. В менюто им има все повече захарни изделия, газирани и енергийни напитки, мазни и солени храни за сметка на консумацията на твърде малко кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци. Специалистите посочват като причина за затлъстяването сред тийнейджърите и честата консумация на алкохол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България