Училище на век в Шуменско пред закриване

основно училище "Никола Вапцаров" в шуменското село Дибич

Средищното основно училище "Никола Вапцаров" в шуменското село Дибич е пред закриване. Школото е с над 110-годишни традиции, но учащите в него непрекъснато намаляват и се очакват финансови затруднения пред съществуването му. Това е сред мотивите предстоящата сесия на общинския съвет в Шумен да обсъди предложение до Министерство на образованието за закриване.

На старта на тази учебна година в класните стаи е имало 62 деца в четири слети паралелки. В момента са 53, а очакванията са есента да паднат до 42. Напусналите са отишли в други школа в близкия Шумен, има и деца напуснали региона с родителите си.

училище, класна стая, ученици"Запазване на статута на училището като средищно основно от I до VII клас с организация на образователно-възпитателния процес в слети паралелки води до ниски резултати на националното външно оценяване и образователна неустойчивост при бъдеща реализация на учениците в гимназиален етап. Този факт също е предпоставка за намаляване броя на учениците, защото част от тях избират друго училище, в което да се обучават в самостоятелни паралелки", пише в докладната за закриване.

При закриване на школото всички ученици могат да бъдат поети от VI-то ОУ "Еньо Марковски" в Шумен при желание на родителите. По-голяма част от педагозите също ще преподават там.

От години в община Шумен не е закривано училище, 20 са общинските школа с 8530 деца в тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България