Училище на 157 г. се бори срещу закриване

SAMSUNG DIGIMAX A503

Основано е от съратник на Апостола

Ръководството е обявило дарителска кампания и отказва сливане с местната гимназия

 

Училището е потърсило помощ от различни институции във връзка с казуса, но проблемът е останал без отговор.

Основното училище “Васил Левски” в град Плевен със 157-годишна история се бори срещу закриването си. Основано от съратник на Апостола още преди Освобождението, днес то е изправено пред реален риск от затваряне, твърдят от управата му в отворено писмо.

Официално оповестената причина са натрупаните задължения над 80 хил. лева за отопление, заплати на учителите, такса смет и местен данък за последните две години. “Зад нея обаче стои апетитът на ръководството на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици с протекцията от страна на кмета на града да завладее материалната база на ОУ “Васил Левски”, се казва в документа, подписан от директора Таня Тонева.

Според нея от години гимназията нарушава Закона за просветата, като приема ученици от първи до седми клас.

“На среща на 16 януари 2017 г. с участието на директори на училища, общински съветници и експерти кметът лансира идеята за откриване на ново училище чрез обединяване на учениците от ОУ “Васил Левски” и паралелките от I до VII клас на профилираната гимназия, но след формално закриване на основното училище, т.е. уволнение на административния и учителския състав, и преместване на учители, персонал и деца от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици”, възмущават се от ръководството на училището. Те са обявили дарителстка кампания, за да могат да се справят с дълговете си, след като няма реакция от нито една институция по случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование