Училище осъмна с кръст и оскубани цветя

Вандали вилняха в двора на шуменското училище СУ "Йоан Екзарх", скубаха цветя, потрошиха дървена арка и я превърнаха в кръст, който поставили пред вратата. Школото било заварено в този вид към 6 часа от охраната и чистачките, които разтурили зловещата подредба. Веднага било информирано ръководството на школото.trsh1806-1

Разрушената градинка е садена от ученици под ръководството на вече покойна тяхна учителка. Мародерите са изтръгнали няколко растения от вида "столетник", които са много бодливи, чудят се на упорството учители. Пречупили са масивна пергола - арка, част от градинката и са я превърнали в дървено разпятие.

"Стореното е ужасно тягостно и подтискащо. Като дойдохме не видяхме кръста пред вратата, беше махнат, но е неприятно да знаеш, че това се е случило", коментираха педагози. Те са изумени кой може да посегне по подобен начин на българско училище.

Миналата седмица завършили малките ученици и никой не бил оставен на поправка. Сега занятия имат само големите.

Полицията е информирана. Директорът на училището Валентина Тодорова коментира пред "Труд", че "най-драматичното в случая е, че се посегна и разруши доброволството на ученици и учители". По думите й, СУ "Йоан Екзарх" е единственото в града, а може би и сред малкото в страната, които нямат ограда и това прави достъпа до двора му лесен. Често се събират млади хора, ръководството не е против, но ако те са с добри намерения. Тодорова потвърди, че полицията е уведомена и е направено всичко необходимо от страна на органите на реда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България