Училищните вестници на София влизат в каталог

Антон Хекимян е интервюиран от в. „Междучасие“ от гр. Раковски

Интервюта с видни диригенти и бивш президент са сред постиженията на учениците вестникари

Проектът “Училищният вестник - гласът на младите”, част от конкурса на Столичната община “Младежки свят и доброволчество”, ще събере в София за първи път екипите на ученическите вестници в София. Идеята е младите вестникари да обменят опит и да създадат професионална общност.

Проектът е разработен от Ученическия парламент към Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Христо Ботев”. Нейни възпитаници списват вестник “Ботевец”, който се издава от 1950 г. с кратки прекъсвания до 2008 г., откогато отново излиза редовно.

Първата сбирка на екипите на училищните вестници ще се проведе на 2 юни в Столичната община. До момента в проекта са се включили 15 издания.

Един от най-старите ученически вестници, участващ в проекта, е “Кировец” на Професионалната гимназия по електротехника и автоматика. Той се издава от 1973 г. с по два броя годишно. От 2015 г. има и електронен вариант. Редколегията е от ученици от осми до дванадесети клас.

През април тази година вестник започват да издават и учениците от 73-то СУ “Владислав Граматик”. До момента “Дочуто в 73.СУ” има издадени само 2 броя и е получил добри отзиви в школото. От тази година започва да излиза и вестникът на 90-о СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” - “90. СУ Днес”.

Сред най-младите журналисти в проекта са учениците от 20-о ОУ “Тодор Минков”, списващи в. “Звънче”. Миналата година той се класира на първо място в категория “Начални и основни училища” в Четвъртия национален ученически журналистически конкурс “Григор Попов”.

Други начинаещи журналисти са децата от 4-то ОУ “Професор Джон Атанасов”, пишещи за в. “С усмивка в четвърто”, и тези от 2-ро СУ “Акад. Емилиян Станев”, списващи в. “Слово”.

Сред най-артистичните вестници, участващи в проекта, е в. “Резонанс” на НМУ “Любомир Пипков”. В него могат да се прочетат интервюта с видни диригенти и солисти на оркестри и новини от културния афиш.

Най-оригиналното име принадлежи на вестника на Първа английска гимназия - “Зелен домат”.

Други участници в проекта са вестникарите от ЧПГ “Образователни технологии”, издаващи в. “Училищен живот”, и от НПГПТО “М.В. Ломоносов” с вестник “Ломоносов News”. Изданието “Междучасие” пък отразява постиженията на учениците от 78-о СУ “Христо Смирненски” в гр. Банкя. Същата е ролята и на “95 Вести” на децата от 95-о СУ “Проф. Иван Шишманов”.

Участие в проекта ще вземат и учениците от гр. Раковски с техния вестник “Междучасие”, в който могат да бъдат прочетени интервюта с бившия президент Росен Плевнелиев, журналиста Антон Хекимян, както и с учители от Германия.

Проектът “Училищният вестник - гласът на младите” включва обучителен семинар в Столичната библиотека на 14 юни. Тогава ще бъде издаден каталог на училищните вестници. На 1 ноември ще бъде подредена изложба на вестниците в Столичната библиотека. Там ще бъде създаден и фонд на училищните вестници. Ще има и обща фейсбук страница, където всички млади вестникари да публикуват своите статии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл