Училищните психолози не са подготвени да разпознават радикализацията

Снимка: Архив

Новината за арестувания за тероризъм 16-годишен ученик бързо се разпространи от сутринта, но не създаде напрежение в Пловдив. Стана ясно обаче, че училищните психолози и педагогически съветници не са подготвени да разпознават ранните сигнали за радикализация на един млад човек, информира БНТ.

От Регионалното управление по образованието в Пловдив отказаха категорично да посочат в кое училище учи 16-годишният ученик. Началникът на инспектората Иванка Киркова каза, че е в постоянна връзка с полицията и когато има конкретно разработени мерки за работа с момчето, веднага ще започне работа с него. Имат готовност да привлекат и външни специалисти - психолози, които да се включат към екипите на Детска педагогическа стая.

Директорите на две от елитните гимназии заявиха, че до момента не са информирани от службите, че конкретното дете учи при тях. Те очакват това да се случи в началото на следващата седмица.

Стана ясно още, че в училищата до момента не са се сблъсквали с този проблем. Категорични са обаче, че психолозите и педагогическия съветник работят със стотици деца и ако няма конкретен сигнал от приятели или близки няма как да се хванат индикации за вербуване от терористична организация например.

Специалистите нямат разработена методика, по която биха могли да разпознаят подобни отклонение в поведението. В началото на всяка учебна година се прави задължителен тест относно насилието в училище, но в него няма въпроси свързани с тероризъм и радикализация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България