Учителка отиде с носия на първия учебен ден

Учителката Веселина Дечева от Шумен изненада колеги, родители и ученици в Трето основно училище "Димитър Благоев", като отиде със северняшка носия на първия учебен ден. Педагожката ще води поредния първи клас и се зарича, че за 4 учебни години нейните деца ще научат поне 20 хора. С толкова е изпратила предходния випуск и казва, че няма дете, от което да не става танцьор. Важно е да запалиш сърцето му по българския фолклор, а тя го умее.

Вече е сигурно, че по програмата "Твоя час", Веселина ще има поне 70 часа време да разучава народни хора и фолклорни обичаи с новите си първолаци. 20 са момичетата и момчетата, които Веселина посрещна в петък. Пред "Труд" разказа, че вече се шият и носии за тях, предстоят им много изяви. Първо ще ги научи на право хоро на песента "Боряно, Борянке".

Самата тя играе от 6-годишна. Дори и сега два пъти седмично посещава клуба за народни танци "Задявка" за възрастни. На първия учебен ден нямала никакво колебание дали да облече бродираната носия, само се чудела дали да обуе цървули за повече автентичност. В крайна сметка сложила червени танцувални обувки. Тоалетът, с който събра погледите й е дар от приятели, а в гардероба си пази вълнена капанска носия, принадлежала на баба й. Дано успея да запаля и този випуск по българските традиции, казва Веселина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование