Учителски протест може да затвори градините в Омуртаг

училище

Детските градини в община Омуртаг може да затворят врати след Нова година, ако от кметството не им платят средствата за диференцирано заплащане и работно облекло. Това обявиха на протест пред сградата на местната администрация учители от градините и стачният им комитет. Те твърдят, че от общината не са изпълнили споразумение, което ги задължавало тези плащания да станат до края на ноември. Кметството обаче изпълнило ангажимента си да даде забавените заплати.

Учителите поставят условия всички плащания, които са договорени, да бъдат издължени до края на календарната година. В противен случай може да се стигне до ефективен протест. По техни изчисления общата сумата, която им дължали била към 40 000 лева.

Кметът на община Омуртаг Ешреф Ешрефов коментира, че вече са дофинансирали дейността на градините с 324 000 лева тази година. Парите били гласувани от Общинския съвет. Имало недостиг на средства за дейността на градините, тъй като сумите за тях били орязани със 136 000 лева централно. Корекцията била след засечка, която показала, че реалният брой деца в градините бил по-малък от подадените данни.

„И аз бих искал да дадем тези пари, но няма откъде. Заварих общината с над 3 млн. лв. стари задължения, които се опитваме поетапно да чистим. Работим в условията на остри финансови ограничения”, заяви Ешрефов. От 1 септември градините в общината са минали на делегирани бюджети, за да се въведе повече ред, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони