Учредяване на фонд за подпомагане на сънародници в беда, поискаха българите в Атина

На официална среща, проведена в българското посолство в Атина в петък, новият посланик Валентин Порязов се срещна с представители на българската диаспора в Атина и остров Крит.

Посланик Порязов направи предложения за обединяване на общността в Атина. "Обезпокоен съм, че българската общност е силно разединена", сподели той като постави сериозно темата с българските училища в Атина.

Според него да се разкриват училища е хуманно дело, но дали има достатъчно деца, дали предлаганото образование е качествено са въпроси без отговори в момента. Факт е, че доста родители не са доволни и предпочитат децата им да посещават гръцки училища.

athens1Посланикът говори и за българския църковен храм "Св.Йоан Рилски". "Трябва да го подкрепим, защото е българска институция на гръцка земя. Вярата е нещо много съкровено, чисто и там не трябва да се пипа с мръсни ръце. Нека чистите и искрено вярващи хора подкрепим Българската църквица в Атина, поне с присъствие", призова посланика като предложи да се създаде Църковно настоятелство.

Предложено бе да се учреди и Координационен съвет на българите в Гърция. Целта е една-обединяване на българската диаспора.

"Българската общност в Атина е оставена на произвола. Никой не се интересува от проблемите ни, а и нито един депутат, министър не иска да се среща с нас, при положение, че сме най-близката дестинация, където живеят над 300 000 българи", критикува в изказването си една от най-дейните българки в Атина и председател на дружество г-жа Зорка Михайлова, която бе придружавана от зам. председателя на дружеството г-жа Катя Георгиева. "80% от българите в Гърция работят без осигуровки, без трудови договори и без реална трудова защита, защото гърците масово отказват да ни осигуряват подкрепени негласно и от държавните гръцки органи, които би трябвало да санкционират тези действия", заяви още тя.

Предложено бе да се подобри обслужването на българските граждани от Посолството като поне една неделя в месеца служител на консулски услуги да дава дежурства, за да бъдат обслужени българите, работещи на вътрешна работа, тъй като излизат само в неделя. Това предложение бе отхвърлено, тъй като посолството няма бюджет за плащане на допълните дежурства.

Като пример за обединение и успешен проект на работа с българската диаспора бе посочено дружеството на остров Крит с председател Петър Анастасов.

Тази година дружеството отвори 4-ри училища на острова, които вече функционират безапелационно. От три година г-н Анастасов успя да се пребори с бюрократичната машина и извоюва изнесени консулски дни на остров Крит, които са изключително улеснение за българската общност там, която надхвърля 30 000 души.

"Радвам се, че се проведе тази среща започнала с позитивизъм и се надявам, че обещанията и ангажиментите, които поехме по време на разговорите ще имат реален резултат. Запознах посланика с огромните проблеми, които имаме с узаконяване на новородени деца, изваждане на удостоверения за постоянен адрес на тези, които получават първа лична карта, трудност, която се поражда основно от липсата на близки и роднини в България и огромния финансов ресурс необходим за това. Апелирах са създаване на фонд за подпомагане на наши сънародници изпаднали в беда в чужбина. В лицето на посланик Порязов ще получим дългоочакваното обединение на всички ни, за да работим заедно и си помагаме в общия път, по който вървим", заяви Петър Анастасов.

Българите в Атина отхвърлиха предложената им идея да обединят училищата под едно дружество, както е на остров Крит и вероятната причина за това са отпусканите субсидии от Министерството на образованието в България.

Българският отец Стефан, който също присъства на срещата, сподели своето разочарование от българското разединение в Атина и апелира също за обединение.

На финала на срещата бе постигнато съгласие, че водещ фактор за обединение на диаспората, основно в Атина, ще бъде позитивизъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа