Фабрика за преработка за зеленчуци възражда село край Белица

Снимка: БНТ

Ново предприятие за преработка на плодове и зеленчуци се строи в село Дагоново, община Белица. Районът е с една от най-високите безработици в страната, като новата фабрика се очаква да даде възможност за работа на около 200 души.

В Дагоново единственото препитание за местните жители е отглеждането на тютюн и зеленчуци. Масово младежите от селото търсят работа по строежите в Банско и Разлог, както и зад граница в Англия, Чехия, Германия. В района има само един шивашки цех в съседното село Краище, други големи фирми няма, разказват местните жители. Те се надяват новата фабриката да осигури работа на повече хора.

Работата по изграждането на завода в село Дагоново е започнала през ноември миналата година.

Очаква се предприятието за преработка на плодове и зеленчуци да заработи в края на годината. В него ще се изкупува и продукция на местни производители, ако тя отговаря на определени изисквания.

Инвестицията на софийска фирма възлиза на близо 3 милиона лева.

"Фабриката ще осигури постоянна работа на 30 души през цялата година. А в най-усилния сезон – септември и октомври, когато се прибира реколтата, ще се наемат временно до 200 души”, каза кметът на селото Барабунов.

В предприятието ще се извършва първична преработка на плодове и зеленчуци, както и тяхното замразяване и изсушаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България