Фаворити, но само до групите

Два от фаворитите в Шампионската лига - лидерът в Серия А „Интер“, както и 1/2-финалистът от изминалото издание „Аякс“, приключиха с турнира на богатите за този сезон. „Нерадзурите“ направиха чутовна глупост насред Милано срещу на практика втория тим на „Барселона“ (1:2), но далеч по-сериозен гаф сътвори грандът от Амстердам. Преди последните мачове от груповата фаза 4-кратният шампион на Европа бе лидер в своята група с 10 точки. Тимът, воден от Ерик тен Хааг, имаше наглед лесна задача – домакинство на „Валенсия“. Първият мач бе спечелен срещу този съперник с убедително 3:0 в Испания, но за пореден път „Аякс“ показа слабост в мачовете си пред собствена публика, както бе и през изминалата кампания. Гол на Родриго се оказа безсилен за възстановяване от холандците и от лидер, те се свлякоха до третата позиция, но вече в крайното подреждане. Шок! А всички се страхуваха от „червено-белите“ заради вълшебната им игра през изминалата кампания, когато по пътя към 1/2-финалите изхвърлиха „Реал“ (Мадрид) и „Ювентус“. Загуба у дома от „Тотнъм“ обаче с 3:2 пречупи мечтите им за финал след като първият мач в Лондон дори бе спечелен с 1:0. Сега отново английски отбор се замеси в отпадането. „Челси“ не допусна грешка срещу аутсайдера „Лил“, а успехът с 2:1 гарантира на „сините“ втората квота за елиминационната фаза.

„Във футбола не винаги получаваш това, което заслужаваш – призна след загубата с 0:1 Ерик тен Хааг. - Испанската преса определи този резултат като чудо и аз съм съгласен. Късметът не беше на наша страна. Ние имаме 10 точки и играхме сравнително добър футбол. Но направихме една грешка и те бе фатална.“

За липсата на късмет говори и фактът, че „Аякс“ е третият най-добър отбор, отпадал още в групите. С 10 точки и положителна голова разлика от 6 попадения, холандците се наредиха в Топ 3 на каръците. Компания им прави „Челси“ със съшия баланс от сезон 2012/13, а „Наполи“ бе елиминиран с 12 точки година по-късно.

Новината за фарса на холандците завари бившия играч на тима Франки де Йонг насред центъра на „Джузепе Меаца“. По същото време халфът на „Барселона“ ликуваше успеха с 2:1 над „Интер“, коствал мястото на италианците в турнира. След последния съдийски сигнал Де Йонг остана на игрището, за да научи останалите резултати от мачовете на таблото и с почуда разбра, че отборът на сърцето му е аут. Герой в Милано стана невръстният Ансу Фати, превърнал се в най-младия автор на попадение в Шампионската лига.

„Когато вкарах, целият стадион замлъкна призна след мача 17-годишният футболист. - Помислих си: "Какво направих?"

За „Интер“ двубоят също имаше историческа стойност. За пръв път в своята история „нерадзурите“ отпадат в групите в 2 поредни издания на надпреварата. За това спомогнаха и непростимите пропуски на Ромелу Лукаку.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят