Фалитът на легендите

(FILES) This file photo taken on June 3, 2016 shows German former tennis player Boris Becker attending the men's semi-final match between Austria's Dominic Thiem and Serbia's Novak Djokovic at the Roland Garros 2016 French Tennis Open in Paris. Former German tennis star Boris Becker has been declared bankrupt by a court in London after failing to pay a "substantial" long-standing debt since 2015. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA

Съдът във Великобритания обяви Борис Бекер във фалит. Легендарният германски тенисист е любимец дори на английските фенове, защото едва на 17 години спечели техния „Уимбълдън”. Въпреки това, както самият Бекер написа в своя туитър, „пред съда и в открито море си винаги само в Божиите ръце”.

Всъщност, Бекер е само един от дългата опашка на световни спортни звезди, които изпаднаха в незавидното положение да останат без пари. Например сънародникът на тенисиста Айке Имел, един от големите вратари на Германия, бе подлъган от своя мениджър да се включи в бизнеса с недвижими имоти. И всички пари, спечелени в „Борусия“ (Дортмунд), „Щутгарт” и „Манчестър Сити” отидоха по дяволите. В момента Имел живее в дом за възрастни хора в Дортмунд.

Подобна съдба имаше и откривателят на Даниел Боримиров за германския футбол. Ексцентричният треньор Вернер Лорант също опита да се прави на строителен предприемач. А през 2011 година съдът реши, че той няма как да изплати ипотеката си на стойност 550 000 евро. Лорант опита да върже семейния бюджет с участия в телевизионни програми и включително в риалити шоу. И така спаси кожата.

Един удар, един гол. Това значи е Аилтон. Не толкова далече в миналото бразилецът бе шампион на Бундеслигата с „Вердер”. По-късно ходи в риалитита из джунглата. А днес стои върху планина от дългове. Дори продаде на търг своето „оръдие” за голмайстор №1 на немското първенство в сезон 2003/2004 г. На Аилтон днес не му стигат 200 000 евро, за да излезе на нула.

Но, нека напуснем за малко Германия и да „прелетим” до Острова. Символ на падението там е Пол Гаскойн. В „Нюкасъл” халфът стана идол. Беше и един от големите герои на Евро’96. В кариерата си Газа спечели повече от 30 милиона евро. Само, че алкохолът не прощава никому. Години наред Големия Пол пиеше като за последно, не плащаше данъци и не се съобразяваше с нищо. Но... сега живее на ръба на бедността и смъртта. Дори бившият му съотборник Алън Шийрър призова други футболисти да подпомогнат финансово падналата звезда.

Предшественик на Гаскойн е покойният вече Джордж Бест.

„В живота си съм дал всичките си пари за жени, коли и партита”, признаваше най-великият играч на Северна Ирландия.

Той така и не се отърва от алкохола, който го доуби през 2005-а. Въпреки това в британския футбол Бест е митологизиран като един от най-великите в цялата история.

В списъка на падналите легенди не може да се пропусне и Диего Марадона. Още по време на активната си кариера аржентинският идол се забъркваше в проблеми с алкохол и наркотици. Италианският съд реши, че дон Диего е скрил данъци на стойност 40 милиона евро. Марадона успя да се спаси, като подписа споразумение за разсрочено изплащане. Предприе и също поетапно лечение от дрогата в клиника, което за момента се смята за успешно.

Футболистите не са сами. До Бекер от тениса се нареди друг великан на аристократичния спорт - Бьорн Борг. Когато завърши кариерата си през 1993-а, шведът бе заработил 80 милиона долара. Но когато реши да се прави на бизнесмен, всичко се срина. В родината му неслучайно казват, че извън спорта до каквото Борг се е докоснал, е фалирало.

Хазартът е друга страст, която може да те прати в бездната. Добър пример за това е американският голфър Джон Дейли.

„В последните 20 години проиграх 60 милиона долара”, призна иконата със стика.

Също така алкохолът винаги му е бил верен „приятел”. През 1995 година съдът го обяви за банкрутирал. Всичко това Дейли призна през 2006-а със своята автобиография за да... вземе „някой и друг долар”.

Скоти Пипън пък бе най-добрият партньор на Майкъл Джордън в звездните години на „Чикаго Булс”. Двамата спечелиха 6 титли в НБА, а в сметката на Пипън влязоха 120 милиона долара. Баскетболистът обаче похарчи всичките си средства в неуспешни бизнеси. Нищо ново, нали? През 2007-а Скоти опита неуспешно да се върне в НБА, а след това дори се пробва в лигите на Швеция и Финландия. Със скромната цел да се задържи на повърхността.

Фалитът на легендите

Брат по оръжие на Пипън е ексцентрик №1 на баскетбола Денис Родмън. В активната си кариера той натрупа над 30 милиона долара. Алкохол, дрога и различни криминални афери обаче го оставиха почти без пари. Сега преживява от участия в откриване на различни супермаркети. Стигна дори до участие във ВИП Брадър у нас. Под крилото си го е взел севернокорейският диктатор Ким Чен Ун, на когото Родмън постоянно гостува. И този „спасителен пояс” сега явно го предпазва от потъване.

Подобна е съдбата и на друг голям баскетболист. Алън Айверсън спечели дори повече – $ 156 милиона в 15-годишната си кариера. Но в този период здраво се е разсейвал като не е плащал данъци. И сега чисти стари сметки - осъден е всеки месец да връща по 360 000 долара на държавата.

Фалитът на легендите

Стигаме и до бокса. Големият Ивендър Холифийлд трябваше да освободи имението си от 109 стаи, защото не може да върне 7,5 милиона долара неплатени данъци. А през боксовата си кариера гигантът от ринга бе спечелил $230 милиона. Подобна е ситуацията и с неговия голям противник Майк Тайсън. Въпреки, че спечели половин милиард долара Тиранозавъра прекара доста време в затвора, а като своеобразна компенсация с лекота профука парите си за партита, коли и жени. Също като Джордж Бест. Нищо ново под слънцето. През 2003-а Железния Майк призна фалита си. И както Родман гостува за ден на българския ВИП Брадър за някой долар повече...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена