Фалшивите новини често са по-верни от истинските

Странни неща се случват в полето на фалшивите новини (fake news). Тези дни стана известно, че ирландски тийнейджър от град Уотърфорд е успял да оцелее по чудо в дома си, след като останал без интернет връзка в продължение на почти 6 часа.

Младежът бил намерен в неадекватно състояние на една от улиците в града, вдигнал над главата си своя смартфон в опит да се закачи към някоя безжична мрежа. Страдалецът отговарял на името Дейвид Гоуън. Повиканите на място спасителни екипи бързо го откарали в най-близкото кафене с wi-fi, където тийнейджърът успял да се свърже и да възстанови интернет комуникацията си. По-късно започнало издирване на родителите му, като опасенията били, че те може да имат и други деца, оставени без интернет.

Тази история е разказана много картинно и напоително в местно издание, което е специализирано в публикуване на новини “по слухове”. Всъщност въпросът е много сериозен, защото ако някой младеж бъде лишен от достъп до интернет, това може да предизвика фатални изменения в съзнанието и поведението му. Така че тази фалшива новина поставя и голям социален проблем, за който допреди едно десетилетие никой не си беше и помислял.

Всичко това се случва на фона на един все по-объркан и непредсказуем свят, в който не се знае кое е добро и кое - лошо. Терорът дебне отвсякъде, в Сирия падат ракети, пускат се химически бомби, втората студена война като че ли върви към по-гореща фаза. Разбра ли някой от вас, уважаеми читатели, какво точно стана в петък сутринта в Сирия? Американският президент Доналд Тръмп нареди удари, от кораб бяха изстреляни 59 ракети “Томахок” по военновъздушна база на Башар Асад. Оттук нататък истинските новини се омешаха с фалшивите. Същото стана броени дни преди това, когато при въздушни удари бяха поразени складове с химическо оръжие и 86 души, включително деца, загинаха. Разменени бяха взаимни обвинения кой е виновен - опозицията, силите на Башар Асад или Русия. Истината не е известна, в надпреварата кой да я съобщи първи все по-ясно лъсват и фалшивите новини. Но това не попречи на последвалата ракетна атака.

Както и не попречи на светкавичната позиция на българското външно министерство, което приветства US нападението, наречено “ограничен ракетен удар”. И това претендира да е истинска новина от първа инстанция. За да можем да се преброим на чия страна сме. Ами ако се окаже, че не е точно така?

Но да се върнем към нещо къде по-земно и общественополезно. В събота започна първата у нас кампания по преброяване на врабчетата. Има ясни правила, направо като в районна избирателна комисия. С тази разлика, че всеки може да брои, ако ще и два-три пъти. А фантомите са си отчетени предварително. Светът наистина се променя, уважаеми читатели. През 1958 г. по инициатива на Мао Дзедун в Китай започва кампания за борба със селскостопанските вредители. За главни врагове са обявени… врабчетата.

Тъй като врабчетата не могат да останат във въздуха без почивка в продължение на повече от 15 минути, на китайците били дадени инструкции по всякакъв начин да плашат птиците, така че те да не кацат и да падат на земята мъртви. В резултат на кампанията били унищожени почти 2 млрд. птици. И тогава се размножили скакалци и гъсеници, които опоскали реколтата и настанал глад, умрели 20-30 милиона китайци, ако се вярва на неофициалната информация. Защото официалната не си го е признала.

Оказва се, че днес българското врабче е много пo на почит от китайското си нещастно приятелче отпреди 60 години… С нетърпение очакваме официалните резултати от преброяването на птичките. А със сигурност и тук ще има фалшиви новини.

Продължаваме с още зоология и зоотехника. Тези дни в река Тунджа край Елхово бил забелязан огромен крокодил, сигнализирали очевидци пред местен сайт. Чудовището си плувало необезпокоявано, били публикувани дори негови снимки. Ако продължим в този дух, нищо чудно да се окаже, че влечугото е дошло от река Ефрат в Сирия, пратено от диктатора Башар Асад да разузнава откъде да минат пълчищата мигранти, които се очаква да ни атакуват по земя и вода. И по-точно, не било крокодил, а високотехнологичен разузнавателен и въоръжен със зъби дрон за масово поразяване. Да му мислят елховци и съгражданите им в района. Както и дружествата за защита на животните…

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари