Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор)

Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Жена с 93% слепота по документи работи като шивачка

Посредници прибират между 600 и 2500 лв., за да осигурят пълния комплект документи

За инвалидни пенсии годишно се изплащат около 1,7 млрд. лв.

Стотици милиони изплаща НОИ на здрави хора, които получават инвалидни пенсии с фалшиви документи. Установени са и схеми с участието на посредници, които получават между 600 и 2500 лв., за да съдействат за издаването на ТЕЛК решения, без дори “хората с увреждания” да излизат от домовете си.

Данните са от проверка на прокуратурата, МВР и НОИ, продължила месец, и анализ на процедурите от ТЕЛК и НЕЛК, които освидетелстват хората с трайна неработоспособност. Разследващите са събирали данни за 4-5 години назад.

Работим, за да спрем всичко това, обявиха зам.-главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и неговият съименник - шефът на НОИ Ивайло Иванов.

Разследващите проверили над 200 лица, които получават пенсии за инвалидност. Около 70% от тях изобщо не знаят от какво са болни, каква е диагнозата им, какви документи за ТЕЛК се изискват, не знаят дали са били хоспитализирани и лекувани. В много от случаите заболяванията са болки в кръста или коленете или високо кръвно.

В някои региони пенсиите за инвалидност са по 28% от всички пенсии. Най-големият процент е в Силистра - 28,6%. Следват Разград, Перник, Габрово, Враца и Монтана.

Най-много измами има в района на Силистра, като до момента са документирани поне 76 случая, образувани са 4 дела и предстои да бъдат повдигнати обвинения. Всички тези случаи ще бъдат взети на отчет във Върховната касационна прокуратура.

Освен лекари от ТЕЛК, разследват се и посредници, които набират кандидати като им искат суми между 600 и 2500 лв. Срещу тези пари те подготвят цялата документация и издействат фалшив документ за придобиване на инвалидна пенсия.

Най-фрапантни са случаите в силистренските села Поройно, Брадвари, Вокил и Овен, където статистиката оставяла впечатление, че почти всички жители са инвалиди. Главният секретар на МВР Иванов даде и пример с жена, която по документи е с 93% слепота, а в същото време работи като шивачка. Бивша кметица на едно от селата е била един от посредниците в подобна схема. В дома й са намерени стотици документи, празни бланки, здравни книжки, медицински документи и лични карти.

За инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1,7 млрд. лева и допълнително приблизително 600 млн. лева за 39 социални услуги, свързани с тях, припомни Гешев.

“Човек с ампутиран крак трябва всяка година да се явява пред ТЕЛК. Аз не съм чувал за случай на някой да му е пораснал крак. В същото време има хора, които са здрави, а получават инвалидна пенсия, с която в някои краища на България цяло семейство може да си позволи да не работи”, коментира Гешев.

В периода от 2011 г. насам хората, които получават пенсия поради общо заболяване, са се увеличили с 22 000 души годишно, независимо от общата тенденция на намаляване броя на пенсионерите и на населението като цяло. След като се увеличи възрастта за пенсиониране, нараснаха и злоупотребите с ТЕЛК, обясни шефът на НОИ.

 

След 7 години разследване в Пловдив

Съдят лекарка и съпрузи

Дело срещу лекарка от пловдивската Трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК) и съпрузи, които били посредници между комисията и кандидати за пенсии, започва в Районния съд в Пловдив. След 7-годишно разследване в началото на декември м.г. прокуратурата внесе обвинителен акт срещу доктор Славка Петкова, Милена и Димитър Ройнови.

Акцията започна шумно през 2011 г., когато бяха арестувани и още двама лекари от ТЕЛК-Пловдив, но към момента те са само свидетели. Става дума за над сто случая на злоупотреби. Милена Ройнова ще отговаря за това, че между 2009 и 2011 г. в съучастие с мъжа си Димитър, е обещала 63 400 лв. (по 200 лв. за 317 души) подкуп на длъжностни лица от комисията, а лекарката, че е получила около 48 000 лв. рушвети от посредниците.

Схемата била проста - съпрузите предлагали срещу заплащане на здрави хора от Пловдив и Асеновград да се пишат инвалиди, както и на такива с увреждания да повишат процента си на нетрудоспособност. На всички тях от ТЕЛК-Пловдив били издавани фалшиви епикризи, с които можели да ползват различни социални услуги.

 

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: НОИ дава парите, а няма контрол

03-10“Освен наказателна репресия, ще се наложи да бъдат направени и законодателни промени, защото не става въпрос за изолирани случаи, а за практика в цялата страна. Проблемът няма как да бъде разрешен навсякъде. НОИ дава тези пари, а няма контрол върху ТЕЛК и НЕЛК, които решават как да бъдат разходвани. Моето мнение е, че контролът трябва да бъде в НОИ. Скептичен съм, че Министерството на здравеопазването може да осъществи такъв цялостен контрол”. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев и посочи, че проверката е започнала по нареждане на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

“Положението е ужасяващо. Стотици милиони не отиват при децата инвалиди, а при възрастни хора, които просто предпочитат да не работят”, обобщи Гешев.

По думите му, на наказателна отговорност подлежат както лицата, които ползват фиктивни документи, така и посредниците и членовете на комисиите. “Рискът за тях се увеличава доста сериозно и бих им казал да си помислят много добре. Не сме толкова бедни. Просто се краде много. И никой не може да сметне каква е щетата”, категоричен бе зам.-главният прокурор.

 

При намалена работоспособност

Пенсия се отпуска при над 50% инвалидност

Заявления за помощи се дават до 2 месеца след решението

За да се докаже трайно намалена работоспособност, е нужно явяването пред ТЕЛК, като преди това лекуващият или личният лекар трябва да изготви бланка по образец. Тя се подава в РКМЕ - районна картотека на медицинска експертиза, откъдето издават входящ номер. След това се чака за писмо. То се носи при личния лекар, който издава необходимите направления за всички изследвания, които се изискват в писмото.

Следва събиране и копиране на всички изследвания, епикризи и документация, които са уточнени в писмото, и явяване в указания ден и час пред съответната ТЕЛК. Комисията на свой ред издава експертно решение за степента на намалена работоспособност. С право на инвалидна пенсия се ползват лицата, които имат определен минимален трудов стаж и получен процент за инвалидност над 50.

След като вече има решение от ТЕЛК, трябва да минат 14 дни и отново се посещава районната картотека за подпечатване на решението. Тези 2 седмици са срок, през който несъгласните лица могат да обжалват решението на ТЕЛК пред НЕЛК (Национална експертна лекарска комисия).

Подпечатаното решение на ТЕЛК се представя в Националния осигурителен институт, където се подава заявление за отпускането на пенсия за т.нар. инвалидност. Предварително може да се вземе информация за нужните документи за пенсия и те да бъдат подготвени, докато тече процедурата за минаване на ТЕЛК. Считано от 1 януари 2019 г. обаче влезе в сила законодателна промяна, според която социалните пенсии за инвалидност, изплащани досега от НОИ към друг вид пенсия, бяха служебно прекратени и станаха част от месечна финансова подкрепа, която вече се плаща от Агенцията за социално подпомагане.

Заявление за инвалидна пенсия се подава в 2-месечен срок от експертното решение на ТЕЛК. Ако лицето не отговаря на изискванията за инвалидна пенсия поради общо заболяване, може да получи социална пенсия за инвалидност. Тя се отпуска на хора, които по една или друга причина не са внасяли осигуровки за пенсия.

 

Подпомагане от държавата

39 услуги ползват хората с увреждания

Освен парични средства, хората с увреждания у нас получават 39 различни вида социални услуги от държавата, а отделно и от неправителствени организации. Помощите зависят от доходите, семейния статус, материалното състояние, възрастта, степента на увреждане и здравния статус и трудовата заетост на човека. Сред най разпространените социални услуги са ползването на карти за градския транспорт, безплатни винетки и др. Освен това хората с увреждания могат да получат редица целеви помощи - еднократни или месечни, за отопление, за преустройство на жилище, за лечение в чужбина, за покупка на лични помощни средства и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право