Фандъкова: В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци 

Снимка: Нова телевизия

Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет. Това заяви пред Нова телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Общо са пет станциите, те са на Националната агенция по околна среда. Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни тя.

"Още миналата година имахме официални срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който монтира и поддържа гражданските станции. Работи се така, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни. Гражданските станции са по-скоро сензори. Официалните решения ние взимаме на база на официалните станции, но следим всичко", обяви Фандъкова.

"Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление. При най-сериозните нива, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, за това са и мерките, които поискахме и предприемахме. В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите, по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира", обясни столичният кмет.

"Решаването на проблема с чистотата на въздуха е комплексен. Това са много мерки. Не само трябва, а е почнато и се работи много активно. Още миналата година, отново по мое предложение, беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища. Министерство на околната среда и водите разработва наредбата, не знам на какъв етап е в момента. Идеята е да се регулира при търговците, при продажбата. Тоест да не се продават въглища, които могат сериозно да замърсяват, или мокри дърва. Разбира се, това е процес", каза Фандъкова.

"Това, което е важно, че наред с рестриктивните мерки, ние предприемаме и насърчителни. Имаме възможността, вече работим по подмяната на отоплителните инсталации безплатно за хората на 20 000 домакинства. Защитихме 2 големи проекта. В момента се работи по набирането на заявления за първия от тези проекти. Той ще ни позволи на една трета от домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат подменени отоплителни тела. Това не са само нови печки. Това е подмяна на отоплението с екологично гориво – газ, електричество и пелети", заяви тя.

"Проектите имат своите срокове. Лесно е просто да стоиш и да говориш. Хората се притесняват. Първо трябва да ги убедиш, че това е в тяхна полза. Второ – те се притесняват, че след това ще им бъде по-скъпо отоплението. На този етап няма как да задължим хората, защото трябва да им предложим алтернатива. За това ние работим и за помощите, които така да се разпределят, че за хора, които са преминали на по-екологично гориво, да има възможност да бъдат подкрепени и подпомогнати", обясни кемтицата на София.

"Ако разчитаме само на образование в някои от кварталите, които горят гуми и кабели и тровят хората, няма как да се случат нещата. За това трябват сериозни санкции. За това говоря за комплексни мерки. Трябва да ограничаваме трафика, трябва да намаляваме и санкционираме колите, които замърсяват. Мисля, че ние трябва да изпращаме към цялото общество послание, че въздухът е такъв, защото ние го правим с нашата дейност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градски транспорт. Ролята на общината е да инвестира в това да направи градския транспорт достъпен и удобен", смята Йорданка Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България