Фандъкова: Заедно с неправителствени организации създадохме експертно консултативен съвет по пътна безопасност

Заедно с неправителствени организации създадохме експертно консултативен съвет по пътна безопасност. Целта е да работим заедно и да въвеждаме допълнителни мерки, с които да правим София по-сигурна и безопасна. Това съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Благодаря на г-н Богдан Мирчев и на всички организации, които се включват. Това са: Институт за пътна безопасност, Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross), Съюз на българските автомобилисти - СБА, Българска федерация по автомобилни спортове, Сдружение "Велоеволюция", Спаси София, Съюз на урбанистите в България, фондация "Безопасни улици от Валя“, Софийски мотористи, Обществен съвет по пътна безопасност, Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура", Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС), Българска асоциация за закрила на пациентите", пише тя.

"По отношение на пътната безопасност ефективността може да се постигне когато работим заедно. През ноември г-н Богдан Милчев организира първият обучителен семинар за експерти от общините и неправителствения сектор. Мотото, което са избрали, е „Сътрудничество чрез приятелство“, казва Фандъкова.

"За подобряване на пътната безопасност в последните години изградихме 330 повдигнати пешеходни пътеки, допълнително осветихме 220, създадохме специална програма за обезопасяване на районите около училища и детски градини - около тях са изградени над 1000 изкуствени неравности за намаляване на скоростта. Започнахме акция за допълнително обозначаване на пешеходни пътеки с пътен знак А18 и надпис „Бавно“. Поставят се парапети, както и колчета около спирките на булеварди, на които автомобилите се движат с по-висока скорост", съобщава още.

"Столичната община закупи две мобилни камери за контрол на скоростта, които ще предоставим на КАТ-СДВР", каза Фандъкова.

"Към Столична община работи и съвет за пътна безопасност на децата. Изградихме 84 интерактивни площадки и 19 кабината по пътна безопасност в детски градини и училища. Заедно с експертния съвет ще разработим и по-иновативни програми за обучение на децата. По инициатива на Института за пътна безопасност и с подкрепата на Столична община и МОН на 22 ноември в 119 Средно Общообазователно Училище Академик Михаил Арнаудов стартира първата олимпиада по пътна безопасност в училищата.Експертния съвет ще участва в заседанията на постоянната комисия по транспорт на Столичния общински съвет и в транспортната комисия на Столична община, пише още столичният кмет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България