Фандъкова: За пръв път провеждаме учение за защита при бедствия с такъв мащаб (СНИМКИ)

Снимки: Пламен Стоименов

За пръв път провеждаме учение с такъв мащаб и координация. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг за компютърно подпомаганото учение „Съвместни усилия“ във Военната академия „Г. С. Раковски“.

„СО има разработени планове за реакция при кризи и различни бедствия- пожар, наводнения, както и химически аварии в различни обекти. Някои от тях сме проигравали“, посочи кметът и изтъкна, че превенцията и информираността на гражданите са изключително важни. „Няма нищо по добро от това в спокойно време да се направят тренировки. В истинска криза тепърва да четем плановете, да се координираме в ситуация на стрес, няма да е продуктивно“, заяви  Фандъкова.

„Учението беше подготвено сериозно, всички изпълниха ангажиментите си. Това не означава, че в реална ситуация няма да има пропуски“, коментира кметът. „Военните са подготвени, хората от МВР също, но при нас работят цивилни хора, които имат нужда от обучение“, изтъкна Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че е изграден специален полигон, на който самите граждани имат възможност да се обучават. „Учението мина добре, по план, но е важно да продължат усилията“, каза още кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България