Фандъкова: За 10 г. жителите на София са се увеличили с 250 хиляди

Кадър от БТВ

Призовавам г-жа Манолова (Мая Манолова, кандидат за кмет) да си изясни отношенията с г-н Борисов (Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и премиер). Така Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София на ГЕРБ и СДС, отговори пред БТВ на обвинението на основния си опонент, че столицата се управлява не от кмета, а от таен кръг "Орлетата".

"Не приемам да ми говори за задкулисие човек, който беше лицето по време на правителството "Орешарски" на задкулисието, и стоеше срещу гражданите, а сега се крие зад тях. От началото на кампанията слушам внушения без конкретика", коментира Фандъкова.

Относно дълговете на"Топлофикация - София" кандидатът на ГЕРБ и СДС уточни, че писмата, които показва Манолова са регулярни писма от "Булгаргаз". По думите й дружеството от години рекетира "Топлофикация" като й налага "рекетьорски" условия.

Кметът уточни, че се работи по законови промени, които да дата възможност на топлофикационото дружество да работи с други доставчици на газ. Тя напомни, че преди години "Топлофикация - София" беше върната на Столичната община с дългове над 500 млн. лв.

На упрека за финансовите корекции за милиони Фандъкова отговори, че София е успала да привлече 4,5 млрд. лв. европейски средства за големите инвестиционни проекти на града. И уточни, че общината е спечелила дело срещу един от управляващите органи, които проверяват процедурите, и на общината ще бъдат върнати средства за наложени корекции.

Кметът на София опроверга твърдението на Мая Манолова, че в града има 1200 нейни предизборни билбордове: "Това е общият брой на билбордовете, моите са под 300 и е ясно откъде идва финансирането -от субсидиите на ГЕРБ и СДС. Г-жа Манолова в едно студио заяви, че няма билбордове, а се вижда, че има. Нека каже и кой плаща за тях".

Фандъкова призна, че не може в момента да каже точно колко струва кампанията й до момента, но обеща, че ще има даде отчет до стотинка. Напомни, че тази информация се подава и към Сметната палата.

Тя коментира още, че с лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов се чуват по организационни въпроси в партията (Йорданка Фандъкова е зам.-председател на ГЕРБ), но не са обсъждали досега кампанията за София. Премиерът беше обявил, че не няма да се намесва в кампаниите за местния вот.

За проблема с местата в детските градини тя напомни, че каза, че първа като зам.-кмет на София е сигнализирала за този проблем и е защитила бюджет за нови детски градини. "100 нови сгради сме построили за това време и продължаваме. Само тази година строим 10 нови детски градини и имаме готовност да започнем още 6. 17 800 нови места отворихме досега и планираме много ясни с конкретни проекти, с конкретни терени продължаването на изграждането на детски градини", отчете кметът.

По думите й за изминалите 10 г. жителите на София са се увеличили с 250 хил. и то предимно млади хора с деца.

"Аз предлагам решения, програма с ясни цели и срокове и дългосрочна визия за града. Заставам с лицето си - с това, което сме постигнали, с конкретни проекти", каза в заключение Йорданка Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика