Фандъкова: Има чувствително увеличение на пътуванията с карти след повишението на цената на билета за градския транспорт

Кметът на София Йорданка Фандъкова.

Има чувствително увеличение на пътуванията с карти и намаление на тези с билети, след повишението на цената на билета за градския транспорт от юни месец. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при пускането в движение на новоизграденото дясно платно при надлеза за Казичене.

По отношение на начало на делото за цената на билетчето за градския транспорт в столицата, което трябваше да започне днес, тя коментира какво се е променило от влизането в сила на новата цена от 1,60 лв. "Решението е на Столичен общински съвет. Ще изчакаме делото и резултатите от него. Това, което се промени е е очакваното от колегите чувствително увеличение на пътуванията с карти и намаление на пътуване с билети", обясни тя.

Фандъкова припомни, че алтернативата, чувствително по-евтина и то без промяна от дълги години, е пътуването с карти. "Както тези по редовните тарифи, така и голяма част от пътуващите ползват чувствителни намаления. Пенсионери над 65 години пътуват за цял месец по цялата градска мрежа на цената на 4 билета. Пенсионерите под 65 години ползват цена на картите около 20 лв. Студенти, ученици - всички те имат по-изгоден начин на пътуване", отново припомни столичният кмет, цитирана от "Фокус".

По думите й средствата, които се акумулират от редовните пътувания се инвестират в градския транспорт. Според нея тяхната задача е да продължат с инвестициите в градския транспорт, а огромните средства за от съфинансирането както от държавата, така и от Общината. "И тази година в проекта за бюджет трябва да заложим сериозни средства, да не говорим за отчуждаванията, които се налагат. Вчера говорихме за терени в кв. "Овча купел", които трябва да бъдат изкупени, за да може да се строи метрото. Продължава инвестицията в автобуси, нови трамваи. Следващата година очаквам да приключи обществената поръчка и в продължение на 2 години да пристигнат още нови", поясни тя като отбеляза, че градският транспорт е станал по-модерен и по-сигурен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България