Фандъкова: Модернизираме 26 училища и детски градини по оперативна програма „Региони в растеж

Общо 26 училища и детски градини ще бъдат модернизирани по оперативна програма „Региони в растеж“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на проверката на строителните дейности на 62-ро училище „Христо Ботев“ в кв. "Обеля".

„Повечето дейности ще бъдат приключени в края на следващата година. Стойността на договора по проекта с Министерството на регионалното развитие е над 63 милиона лева, като 58 милиона са безвъзмездно европейско финансиране. Останалите са финансирани от бюджета на Столична община. Това е първият много голям проект, който цели цялостна модернизация на детски градини и училища и за първи път включително и дворовете. Европейските проекти ни позволяват да включим цялостна модернизация. Между 40-60 % са спестяванията, които очакваме да има след цялостното саниране и въвеждането на мерки за енергийна ефективност в тези училища и детски градини. Това е и важна мярка за борбата с климатичните промени и съответно за по-чист въздух в София“, обясни Фандъкова.

„В пет столични района, четири от които са жилищни райони – "Илинден", "Връбница", "Надежда" и "Красна поляна" и Френската гимназия в район "Средец" в рамките на две-три години трябва този проект да се финализира, надявам се успешно, и да са доволни децата, учителите и родителите“, допълни още кметът на София.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България