Фандъкова: Наблюдаваме язовирите непрекъснато

Язовирите се наблюдават непрекъснато, за да може при проблем да се реагира бързо и координирано и да не пострадат хора. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при проверка на готовността на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и дирекция „Околна среда“ за предприемане на превантивни мерки и организация за реакция при повишаване нивата на реките и язовирите при топенето на снеговете.

„Всички се радваме на хубавото време и високите температури, но нашата задача е да направим така, че при евентуално по-сериозно снеготопене да няма рискове за хората. Превенцията за мен е ключова задача особено в тези сезони. Затова съм сложила да се наблюдават денонощно нивата на реките и язовирите, да се почистват шахти и оттоци на територията на цялата Столична община, да имаме готовност при евентуални проблеми да реагираме бързо. Това именно е задачата на „Дирекцията за аварийна дейност и превенция“, обясни кметът.

Фандъкова уточни още, че Дирекцията е максимално оборудвана за реакции. "Всички знаете, че това са хората на които могат да разчитат гражданите денонощно. Четири екипа дежурят. Наблюдават и правят обходи на рискови участъци и разбира се координират дейността на всички останали служби“, допълни тя.

Фандъкова каза още, че по линия на Общинския съвет имаме осигурено финансиране над един 1,7 млн. лв. за почистване на речни корита. Заложили сме 70 километра речни корита да бъдат планово почистени тази година, каза още Фандъкова.

„Видяхте системата за ранно предупреждение за нивата на речните корита. Имаме двадесет и три точки и всеки ден от тях се получава информация за нивата на реките. Тази година предстои да увеличим с още десет нови точки ще бъдат избрани", каза още тя. Кметът уточни, че ще бъдат монтирани станции, за да може да се следят нивата на четирите основни реки в София с общо 33 станции.

„Важно е да кажем, че на територията на Столична община преминават много реки и четири са основните, за които Общината отговаря заедно с един важен участък от река Искър. Миналата година почистихме пет километра, сега сме подготвили проект за още десет километра“, допълни Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България